Wed. May 29th, 2024

Elsőfokú kánikula- és viharriasztást adott ki az ANM

Kánikulára vonatkozó elsőfokú (sárga jelzésű) riasztást adott ki hétfőn az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM). Az előrejelzés az ország déli, keleti és helyenként a nyugati és középső régióiban is érvényes. Ugyanakkor légköri instabilitásra vonatkozó elsőfokú figyelmeztetést is kiadtak Románia nyugati, északnyugati és lokálisan a középső régióira. Ez utóbbi kedden hajnali 3 és este 11 között lesz érvényes.

Az ANM szerint az ország déli, keleti, helyenként pedig a nyugati és középső területein is kánikulára kell számítani, a hőmérséklet-páratartalom mutató elérheti, sőt, meg is haladhatja a kritikus, 80-as értéket. A nappali maximum hőérték 33-36 fok, helyenként pedig (a Duna mentén) 37-38 fok is lehet.

A kánikula szeptember elsején és másodikán is kitart egyes Kárpátokon kívüli térségekben.

Szeptember elsején hajnali 3 óra és este 11 között előbb a Bánságban, majd a Körösök vidékén és Máramarosban, Erdélyben, helyenként pedig a hegyvidéken is fokozódni kezd a légköri instabilitás, az idő viharossá válhat, záporokra, zivatarokra kell számítani, a lehulló csapadék mennyisége elérheti a 20-25, helyenként pedig a 40-50 litert is négyzetméterenként.