Mon. Feb 26th, 2024

Első- és másodfokú eső- és szélriasztás Máramarosban, a Körösvidéken és Erdélyben

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) csütörtök reggel kiadott egy másodfokú (narancssárga) esőriasztást Máramaros megyére, valamint Beszterce-Naszód, Maros, Bihar, Arad, Hunyad, Fehér, Kolozs, Szilágy és Szatmár megye hegyvidékére, illetve egy elsőfokú (sárga), esőre és szélre vonatkozó riasztást a Körösvidékre, Máramarosra, Erdély északi részére, a Keleti-Kárpátok északi és középső hegységeire és az Erdélyi-szigethegységre.

A meteorológusok szerint csütörtök este 8 órától péntek délután 3 óráig Máramaros megyében, valamint Beszterce-Naszód, Maros, Bihar, Arad, Hunyad, Fehér, Kolozs, Szilágy és Szatmár megye hegyvidékén a leeső csapadék mennyisége elérheti az 50-70 litert négyzetméterenként, elszigetelten pedig meghaladhatja a 80 litert is.

Az esőre és heves szélre vonatkozó elsőfokú riasztás csütörtök délután 5 órától péntek este 9 óráig lesz érvényben. A Körösvidéken, Máramarosban, Erdély északi részén esőre, a Keleti-Kárpátok északi és középső hegységeiben és az Erdélyi-szigethegységben előbb vegyes csapadékra, majd esőre kell számítani, ami miatt az eddig lerakódott hóréteg elolvad. A leeső csapadék mennyisége elérheti a 25-40 litert négyzetméterenként.

Az ország nyugati régióiban az időnként megerősödő szél óránként 55-60 kilométeres sebességgel fújhat, a magashegyi térségekben a széllökések sebessége meghaladhatja a 80-100 kilométert óránként.

Az ANM szerint az ország többi részében is hevessé válhat időlegesen a szél csütörtök délután 5 órától péntek este 9 óráig.