Tue. Jun 18th, 2024

Előkészületek iskolakezdésre

A prefektus kollégiumának témája az iskolák állapotára vonatkozott.  Ezen a tanfelügyelőség mellett a közegészségügyi igazgatóság, a tűzoltóság, a rendőrség és a katasztrófavédelem vezetősége is ott volt.

Az iskolák állapotát Dari Tamás főtanfelügyelő helyettes ismertette.

Jelenleg 347 iskolai egység várja a tanulókat, 9-el kevesebb, mint az előző tanévben. Öt elemi iskolaegység és négy óvoda szűnt meg a polgármesteri hivatalok kérésére, elsősorban gyerekhiány miatt. Ez a Meszesen túli területeken történt.

A tankönyvek 98 százalékát átvették az iskolák, a digitális tankönyvek 90 százalékát is kiosztották. 212 iskolában végeztek vagy végeznek különböző javításokat összesen 61.894.740 lej értékben.

A diákokat 87 iskolabusz szállítja, és kezdeményezték újabb 14 iskolabusz beszerzését.

Hat iskolai egység nem kaqpott a közegészségügyi hatóságok részéről működési emgedélyt a megfelelő mellékhelységek vagy a folyóvíz hiánya miatt. Közbisztonsági területen 181 iskolaépületben nincs sem videokamerás, sem személyzeti biztonsági felügyelet. 21 iskola nem felel meg a tűzvédelmi előírásoknak, de a tanév megkezdésére ez a szám tízre csökken.

Florin Florian prefektus szerint a közegészségügyi hiányosságokkal küszködő épületek esetében új épületekbe, helyiségekbe fogják étirányítani a tanulókat, és a következő tanévben már minden iskolának lesz közegészségügyi engedélye.

(J.L.)