Wed. Mar 22nd, 2023

Elkezdődnek a digitális szelektív hulladékgyűjtő rendszerek építése – Zilah és Szilágysomlyó is sikeresen pályázott hulladékszigetre

„Az RMDSZ kormányzati szerepvállalásának egyik célkitűzése a környezetvédelmi tárca élén az, hogy egy olyan jól működő és fenntartható hulladékrendszert építsen ki, amely hosszútávon fekteti le a hulladékgazdálkodás alapjaitaz országban. Ezt a célt szolgálja a digitális szelektív hulladékgyűjtő rendszerek építésére kiírt pályázatunk is, amelynek elbírálása nemrég fejeződött be. Ennek eredményeként 167 városban épülhetnek digitális hulladékszigetek. Több mint 8 ezer olyan korszerű tárolórendszert biztosítunk a lakosság számára, ahol szelektíven dobhatják el a különböző típusú háztartási szemetet. Ráadásul a digitális rendszernek köszönhetően az önkormányzatok is követni tudják majd a hulladék útját. Mindhárom székelyföldi megyeszékhely sikeresen pályázott, és sok magyarlakta városban épül hulladéksziget” – közölte Tánczos Barna, az RMDSZ környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti minisztere.

Szilágy megyében Zilahon és Szilágysomlyón épülhet hulladéksziget. E

Országszerte 8395 hulladéksziget megépítésére nyertek támogatást a városok, amelyek két típusú felszíni digitális hulladéksziget és egy föld alá süllyesztett tárolórendszer közül választhattak. Mindegyikben 5 tároló lesz, amelyekbe a papírt és kartont, műanyagot és fémet, üveget, a biológiailag lebomló hulladékot, valamint a maradék hulladékot lehet majd külön-külön bedobni. A tárolórendszereket mágneses kártyával vagy telefonos applikáció segítségével használhatják majd a lakosok. Minden háztartás egy elektronikus kártyát kap, ez nyitja a hulladéktárolót, és ez alapján a rendszer rögzíteni is tudja, hogy ki mekkora mennyiségű hulladékot dobott be.

A nyertes pályázatok összértéke 578,9 millió lej. Mivel nem fogyott el a teljes pályázati keret, a Környezetvédelmi Minisztérium újabb pályázatot fog kiírni hulladékszigetekre. A tervek szerint 2024 szeptemberére legkevesebb 7000 digitális hulladéksziget épül meg.

A teljes lista itt érhető el.