Tue. Dec 6th, 2022

Elindult a benevezési periódus az Ákovita Nemzetközi Párlat- és Pálinkaversenyre

Június 7-én lejár a benevezési periódus, de a versenyen kívül is fontos programmal készülnek a szervezők az idei Ákovita Nemzetközi Párlat- és Pálinkaversenyre. Az Ákovita idei győztesei július 1-jén vehetik majd át nyereményeiket Csíkszeredában, viszont a párlatok és pálinkák szerelmesei addig sem unatkozhatnak: június 20-ától gyümölcspárlat-készítő tanfolyam indul.

A nevezési periódus már elkezdődött, május 2-ától egészen június 7-éig nevezhetnek be a párlat- és pálinkakészítők az Ákovita Nemzetközi Párlat- és Pálinkaverseny 2022-es kiadására. A tavalyi, első kiadás szabályzatához képest apró, de annál fontosabb változásokra érdemes odafigyelniük a versenyzőknek.

Újdonság például, hogy a mintákat csak és kizárólag üvegpalackokban adhatják le, a műanyag palackban leadott mintákat kizárják a versenyből. Egy másik fontos tényező, hogy a nevezési lapon apró módosításokat végeztek a szervezők az előző évihez képest, amellyel megkönnyítik majd a pályázóknak a minták adatainak nevezési lapra vezetését. Ezek és minden egyéb tudnivaló, a versenyfelhívás és a szabályzat is megtalálható az akovita.ro oldalon.

A benevezési határidő tehát június 7., déli 12 óra, a mintákat le lehet adni személyesen az alábbi címen, de postán, esetleg csomagküldő szolgálattal is elküldhetők:

As. Székely Gazdaszervezetek Egyesülete – Imre Angyal (0040756726303)

Csíkszereda, postai irányítószám: 530103, M. Eminescu utca, 2/A szám, Hargita megye, Románia.

Amennyiben a postai vagy csomagküldő szolgálat mellett döntenek a nevezők, úgy a minták legkésőbb június 10-éig kell megérkezzenek a szervezőkhöz. A nevezett mintákat személyesen hétfőtől péntekig, 8-16 óra között lehet leadni a fenti címen.

A nevezési díj mintánként 30 lej, azaz 6 euró, avagy 2300 forint. A nevezési díjat személyesen, készpénzben is kifizethetik azok, akik a mintákat személyesen adják le, de banki átutalással is kifizethető a díj.

A pálinka- és párlatkészítés iránt érdeklődők idén az Ákovita keretében egy intenzív tanfolyamon is részt vehetnek. A kurzus a tervek szerint június 20-án indul, 6 napig tart, és elméleti és gyakorlati tudást is biztosít a szeszesitalok és a gyümölcsök megismerésétől az érzékszervi bírálatig. A tanfolyam díja 2000 lej, azok, akik elvégzik, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem által kiállított elismerő oklevelet tudhat majd magáénak.

A tanfolyamról további részleteket hamarosan közzétesznek az Ákovita facebook-oldalán (http://facebook.com/akovitaerdely) és honlapján (http://akovita.ro).

A verseny főszervezője a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete, kiemelt partnerei Csíkszereda Város Önkormányzata, a Hargita Megyei Tanács és további szakmai szervezetek.