Wed. Jul 24th, 2024

Elfogadta az EP a Románia és Bulgária schengeni csatlakozását támogató határozatot

Elfogadta kedden az Európai Parlament a Románia és Bulgária haladéktalan schengeni csatlakozását támogató, nem kötelező jogi erejű határozatot.

A 43 tartózkodás mellett, 547 támogató és 49 elutasító szavazattal elfogadott határozat szerint az EU Tanácsának 2022 végéig meg kell tennie minden szükséges lépést azért, hogy elfogadja Románia és Bulgária felvételét a szabad mozgást biztosító schengeni térségbe. Ez mindkét tagállam számára a személyforgalom ellenőrzésének megszüntetését jelentené a belső határokon 2023 első felétől.

A határozatban az EP megállapítja, hogy a schengeni térség ‘az Európai Unió egyik legnagyobb vívmánya’, és bírálja a tagállamokat, amiért még nem döntöttek Románia és Bulgária felvételéről, annak ellenére, hogy ez a két ország már hosszú ideje teljesíti a csatlakozás feltételeit.

A belső határellenőrzés fenntartása diszkriminatív, és negatívan hat a mobilis munkavállalók és a polgárok életére; az import, az export és az áruk szabad mozgásának akadályozása az EU egységes piacának is árt – olvasható a határozatban.

A schengeni térség bővítéséhez az EU Tanácsának egyöntetű döntésére van szükség.

A kedden elfogadott határozatot az összes romániai EP-képviselő megszavazta. A legtöbb elutasító szavazat, szám szerint 31, az Identitás és Demokrácia (ID) frakció részéről érkezett. Nyolc független képviselő, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakció hat, az EPP, a Renew, a Zöldek és a Baloldal frakció egy-egy tagja szintén nemmel szavazott.

A legtöbben szintén az ID frakció részéről tartózkodtak, 21-en. A Renew frakcióban öt, az ECR és a Baloldal frakcióban három-három, a Zöldek képviselőcsoportjában pedig egy tartózkodás volt.

Jelenleg Bulgária, Horvátország, Ciprus, Írország és Románia kivételével az EU valamennyi tagállama tagja schengeni övezetnek. Emellett tagja a térségnek Izland, Norvégia, Svájc és Liechtenstein is.

A kedden elfogadott határozat vitáját az EP október 3-6. közötti strasbourgi ülésszakán tartották. Akkor a képviselők többsége felszólította a tagállamokat, ismerjék el, hogy Bulgária és Románia megfelel a schengeni kritériumoknak, és a két országot a lehető leghamarabb be kell fogadni a belső határellenőrzések nélküli térségbe.

Az EU Tanácsának cseh elnökségét képviselő Mikulas Bek európai ügyekért felelős miniszter bejelentette, hogy a decemberi csúcstalálkozón egyöntetű döntésre törekszik Románia és Bulgária schengeni övezethez való csatlakozásával kapcsolatban.