Thu. May 30th, 2024

Elfogadta a szenátus a vészhelyzetet szabályozó törvénytervezetet; a parlamentnek is jóvá kell hagynia a vészhelyzet elrendelését

Módosításokkal fogadta el kedd este a szenátus plénuma a kormány törvénytervezetét a szökségállapotot felváltó vészhelyzet idején érvényes intézkedésekről.

A jogszabályjavaslatot 111 támogató, nyolc ellenszavazattal, 15 tartózkodás mellett fogadta el a felsőház.

A tervezet szenátus által módosított változata értelmében a kormány vészhelyzetet hirdethet az ország egész területére vagy csak bizonyos településekre 30 napos időtartamra, amelyet a belügyminiszter javaslatára kormányhatározattal további 30 nappal meghosszabbíthat. Ha a vészhelyzet az ország egész területét érinti, a parlament jóváhagyására is szükség van. A képviselőháznak és a szenátusnak a jóváhagyás igénylésétől számított öt napon belül együttes ülésen döntenie kell az ügyben. Amennyiben a törvényhozás elutasítja a szükségállapot jóváhagyását, az azonnali hatállyal megszűnik.

Az RMDSZ egyik módosító javaslata értelmében a járványügyi helyzettől függően differeciált intézkedések vezethetők be az egyes megyékben, településcsoportokban vagy településeken.

A módosított tervezet szerint kinyithatnak a teraszok a vészhelyzet ideje alatt, az egészségügyi óvintézkedések betartásával. Hasonlóképpen a gyógyfürdők és a wellness-központok is megnyithatnak, és előzetes foglalás alapján fogadhatják a vendégeket, akiknek be kell tartaniuk a fizikai távolságtartás szabályait és a higiéniai szabályokat.

A törvénytervezet azon cikkelyét, amely lehetővé teszi az egészségügyi minisztérium és az alárendeltségében működő intézmények számára, hogy versenyvizsga nélkül alkalmazzanak új munkaerőt, a szenátus kiegészítette azzal a kitétellel, hogy ,,a kinevezés egészségügyi miniszteri rendelettel történik, és a vészhelyzet megszűntével hatályát veszti”.

A felsőház ugyanakkor törölte a tervezetből azt a cikkelyt, amely lehetővé tette volna a közintézmények számára, hogy amennyiben a helyzet megköveteli, hat hónapos időszakra versenyvizsga nélkül alkalmazzanak új munkaerőt.

Cseke Attila szenátor szerint a tervezetnek legalább négy-öt nappal korábban kellett volna a parlament asztalára kerülnie.

A szenátor hangsúlyozta: a törvénytervezet központosít. ,,A tervezet szinte minden területen megadja a kormánynak azt a lehetőséget, hogy az önkormányzatok munkájába beleszóljon, és a polgárok által közvetlenül megválasztott tisztségviselőket, polgármestereket felfüggesszen vagy leváltson. Ez véleményünk szerint elfogadhatatlan. Nem szerencsés, ha olyan előírásokat tartalmaz a törvény, amivel a kormány visszaélhet, hiszen a szükségállapot ideje alatt is láthattuk, hogy egy-egy kórházi vezető leváltása nem szakmai, hanem politikai okok miatt történt.”

Cseke kiemelte, az RMDSZ javaslatára elfogadták, hogy az oktatási minisztériumnak kötelessége védőfelszerelést biztosítani az érettségi, illetve a képességvizsgán részt vevő tanulóknak és pedagógusoknak, és lehetővé tették, hogy az egyik szülő a tanév végéig otthon maradhasson a gyerekkel.

A keddi plenáris ülésen kevés szenátor volt jelen a teremben, többségük távolról kapcsolódott be a vitába. A szavazás, az elmúlt hetekhez hasonlóan, telefonon történt. A tervezetről a képviselőház szavaz döntő házként.