Thu. May 30th, 2024

Elfogadta a kormány a november 9-től érvényes korlátozásokat

A koronavírus terjedését fékezni hivatott újabb intézkedésekről szóló határozatot és sürgősségi rendeletet fogadott el a kormány – jelentette be pénteken Raed Arafat belügyi államtitkár, az országos katasztrófavédelem vezetője. Az új intézkedések november 9-étől, hétfőtől életbe lépnek, és egyelőre 30 napig maradnak érvényben.

Az új szabályok értelmében a COVID-esetek számától függetlenül mindenhol kötelezővé válik a szabadtéri maszkviselés. Arafat rámutatott, továbbra is mentesülnek a maszkviselés kötelezettsége alól azok, akik kimennek enni, inni vagy cigarettázni, ez azonban csak egyénileg megengedett, nem verődhetnek csoportokba.

A rendelet szerint 21 órakor be kell zárni az üzleteket. Kivételt képeznek a házhoz szállítást végző üzletek, a gyógyszertárak és a benzinkutak.

Az óvodák, iskolák áttérnek az online oktatásra, de a bölcsődéket és az afterschool-okat nem zárják be. Ezt tanügyminisztériumi rendelet írja elő.

Korlátozzák a kijárást 23 óra és reggel 5 óra között. Arafat szerint erre azért van szükség, mert a fiatalok éjszaka szoktak járkálni, találkozni egymással, összejöveteleket tartani. Megfelelő bizonyíték felmutatásával (pl. utazási jegy, munkahelyi igazolvány, egyéni felelősségvállalási nyilatkozat) este 11 és reggel 5 között is kijárhatnak azok, akik munkájukat végzik, halaszthatatlan orvosi ellátásra szorulnak, gyermeket, vagy mozgáskorlátozott, beteg vagy idős személyt kísérnek, illetve, hogyha elhalálozás történt. A nyilatkozatot kézzel is meg lehet írni, amennyiben abban feltüntetnek minden személyi adatot, valamint a lakhely elhagyásának okát.

Ha például valakinek éjjel 1-kor száll le a repülőgépe, az utazási jegyével igazolhatja, hogy a repülőtérről tart hazafele – magyarázta az államtitkár.

Az új rendelet értelmében tilos bármilyen jellegű társas összejövetel kültéri vagy beltéri megtartása. „Ez nem egy család tagjaira vonatkozik, akik egymással találkoznak a lakásban, de az ünnepségek, összejövetelek, névnapi bulik tilosak” – tette hozzá.

Arafat külön kiemelte a terasz szó jogszabály szerinti értelmét. Eszerint – a 2002/349-es törvényt véve alapul – zárt terű helyiségnek minősül minden olyan helyiség, amelynek tetőzete van és két oldalon zárt, függetlenül attól, hogy a falak állandó vagy ideiglenes jellegűek-e. A beüvegezett, beponyvázott oldalú teraszhelyiségek is zárt térnek minősülnek, ha illik rájuk a fenti leírás – figyelmeztetett az államtitkár.

A rendelkezés alapján felfüggesztik a zárt terű élelmiszerpiacok működését, és nem tarthatók vásárok; csak a kültéri élelmiszerpiacok működhetnek tovább a megfelelő egészségügyi szabályok betartásával.

Azzal az előírással kapcsolatban, amely szerint ott, ahol nem lehetséges az otthoni munkavégzés, legalább két csoportra kell osztani az alkalmazottakat, és nekik minimum egy óra eltéréssel kell befejezniük, illetve elkezdeniük a munkát, Arafat pontosított: „mi azt mondtuk, hogy ott történjen ez meg, ahol lehetséges. Kötelezővé ott válik, ahol több mint 50 alkalmazott van. Ötven alkalmazott alatt nem”- mondta a katasztrófavédelem vezetője.

agerpres.ro