Wed. May 29th, 2024

Elfogadta a képviselőház az allergiás személyek jogait védő törvénytervezetet

Egyhangúlag fogadta el keddi ülésén a képviselőház azt a törvénytervezetet, amely az allergiás betegségben szenvedő személyek jogait védi.

A tervezet jogi keretet biztosít az allergiás betegségben szenvedő emberek védelmére, életének biztonságossá tételére és jogainak tiszteletben tartására. A jogszabály egyaránt vonatkozik azokra, akiket diagnosztizáltak allergiás betegséggel, illetve azokra, akik esetében felmerül a gyanú, hogy allergiás betegségben szenvednek.

A jogszabály hatálya alá esnek a következő allergiás betegségekben szenvedő személyek: asztma, allergiás rhinitis, ételallergia, allergiás rhinoconjunctivitis, allergiás dermatitis, anafilaxia.

Nem esnek ezen jogszabály hatálya alá azok a személyek, akiknél élelmiszer-intoleranciát vagy lisztérzékenységet diagnosztizáltak vagy feltételeznek.

A törvény célja az allergiás betegségekkel diagnosztizált vagy feltételezetten ilyen betegségekben szenvedő emberek azonosításának és nyilvántartásba vételének megkönnyítése, kezelésük javítása, állapotuk jobbítása, a szövődmények kialakulásának megakadályozása, és az iskolai, sport- és munkahelyi környezetbe történő beilleszkedésük megkönnyítése.

Az érintettek számára a törvény garantálja, hogy diszkriminációmentességet élvezzenek az iskolákban, kórházakban, gyerektáborokban, azokban is, amelyek élelmezési szolgáltatást is nyújtanak, feltéve, hogy az illető intézményt előzetesen tájékoztatják az allergiás betegség tényéről. Az iskolának kötelessége biztosítani az allergiás betegségben szenvedő vagy feltételezetten abban szenvedő gyermek számára a program szerinti étkeztetést. Az ilyen gyermek élelmiszeradagját külön edényben kell szállítani és felszolgálni.

Az allergiás betegségekben szenvedő emberek allergiatesztjének költségeit az allergológus szakorvos ajánlása alapján az Országos Egészségbiztosító Pénztár fedezi. Az anafilaxiás sokk veszélyének kitett, 18 év alatti személyek ingyenesen évi egy adrenalin-adagra jogosultak az allergológus által kiállított orvosi igazolás alapján – olvasható a tervezetben.

A törvénytervezet az allergiás betegségekben szenvedő emberek országos jegyzékének létrehozásához szolgáltat jogi keretet. Az érintett betegek nyilvántartásba vétele az allergológus szakorvosok kötelessége lesz.

agerpres.ro