Tue. May 28th, 2024

Elfogadta a képviselőház a koronavírus-járvány által érintett vállalkozásoknak és magánszemélyeknek szánt kedvezményekről szóló tervezetet

Döntő házként megszavazta pénteki ülésén a képviselőház a szükségállapot idején hozott intézkedések által leginkább érintett gazdasági társaságoknak és magánszemélyeknek szánt kedvezményekről szóló tervezetet

A javaslat 243 támogató és 81 ellenszavazatot kapott, hárman tartózkodtak.

A jogszabály többek között kimondja, hogy azok a gazdasági társaságok, amelyek a koronavírus-járvány miatt kénytelenek voltak leállítani tevékenységüket, vagy folyó hónapban legalább 15 százalékkal csökkentek bevételeik az elmúlt két hónap átlagához képest, 2020 márciusától számítva három hónapig halaszthatják a munkáltató által visszatartott társadalombiztosítási járulékok befizetését. Az e három hónap alatt esedékes összeg 50%-át az időszak lejárta utáni 12 hónapra felosztva kell befizetniük. A kedvezmény azzal a feltétellel vehető igénybe, hogy a munkáltató vállalja, a törvény életbe lépésétől számított legalább 12 hónapig nem bontja fel a 2020. március 1-jén érvényben volt munkaszerződéseket.

A javaslat azt is leszögezi, hogy a gazdasági társaságoknak nem kell kamatot és késedelmi pótlékot fizetniük a befizetés halasztásának időszakára.

A tervezet előírja még, hogy azok a természetes személyek, akiket közvetett vagy közvetlen módon érintettek a szükségállapot idején hozott hatósági intézkedések, valamint azok a gazdasági társaságok, amelyek kénytelenek voltak leállítani tevékenységüket, vagy folyó hónapban legalább 15 százalékkal csökkentek a bevételeik az elmúlt két hónap átlagához képest, a törvény életbe lépésétől számított három hónapig elhalaszthatják a közüzemi számlák – víz- és csatornázási díj, áram- és gázszolgáltatás, szemételszállítás, telefon-, internet- és kábeltévé-szolgáltatás díja – fizetését.

Az e három hónap alatt esedékes összeget részletekben kell majd befizetniük az időszak lejárta utáni 12 hónapban. Kamatot és késedelmi pótlékot nem számolnak fel.

Az ebből adódó esetleges bevételkiesést pótolandó a pénzügyminisztérium az állami kincstár révén 18 hónapos futamidejű, kamatmentes hiteleket bocsát a közüzemi szolgáltatók rendelkezésére – áll még a tervezetben.

A képviselőház döntő házként szavazott a javaslatról.