Sat. Dec 2nd, 2023

Életbe lépett a SUMAL 2.0 faanyag-nyomonkövető rendszer

Életbe lépett a SUMAL 2.0 faanyag-nyomonkövető rendszer 2021. január 31-én. Ettől a dátumtól kezdődően a SUMAL 1.0 csak konzultációs jelleggel elérhető, nem lehet módosításokat eszközölni a rendszer régi változatában. A SUMAL 1.0 programban kibocsátott engedélyek 2021. január 30-án éjfélig voltak érvényesek, a faanyag-nyomonkövetés most már kizárólag az új SUMAL-on keresztül történik.

Kedd délutáni adatok alapján, amikor még kevesebb mint 72 órája lépett életbe a SUMAL új verziója, több mint 28 000 felhasználó és 9 400 gazdasági szereplő regisztrált. Továbbá szintén ebben az időintervallumban 10 832 járművet és 9 235 raktárt jelentettek be, valamint 2617 szállítási engedélyt bocsátottak ki.

 

Az erdő felügyelője alkalmazás

Az erdő felügyelője nevű alkalmazás új verziója, amely a faanyag nyomonkövetésének átláthatóságát biztosítja a nyilvánosság számára, legkésőbb 2021. február 10-től elérhető lesz.

A régi alkalmazás, amely a SUMAL 1.0 rendszer adataival működött, a SUMAL 2.0-ás változatának érvénybe lépésével leállt. Jelenleg a fejlesztésért felelős csapat a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium szakembereivel azon dolgozik, hogy a SUMAL 2.0 automatikus lekérdezése után az alkalmazás optimálisan jelenítse meg az adatokat. A programot tesztelik, az applikáció elérhetősége ennek a folyamatnak a végétől függ, de legkésőbb február 10-én élesítik az alkalmazást.

Ebben az időszakban minden gyanús faanyag-szállítmány az 112 hívásával ellenőriztethető. Az ügyfélszolgálat a SUMAL 2.0 rendszerben ellenőrzi az engedély meglétét és a szállítmány törvényességét. Továbbá az ellenőrző szervek képviselői – az erdészeti őrségek, a rendőrség és a csendőrség –, akiknek jogában áll használni a SUMAL Ellenőrzés modulját, fel fognak lépni a törvény betartásának biztosításáért.

Az erdő felügyelője alkalmazás megújult felületen, felhasználóbarát módosításokkal várja a felelős állampolgárokat. Az applikáció működését a 2020. június 25-i 497-es számú kormányhatározat szabályozza.

 

Tájékoztató jellegű találkozók

Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter az elmúlt időszakban számos találkozón vett részt az erdőgazdálkodási szektor képviselőivel.

Február 2-án, kedden a ROMSILVA Országos Erdőgazdálkodási Hivatalhoz látogatott el, ahol Gelu Puiu erdészetért felelős államtitkárral videókonferenciát tartott az OEH területi képviselőinek. A megbeszélés témája a január 31-től elérhető SUMAL 2.0 faanyag-nyomonkövető rendszer optimális működtetése volt. Az online találkozón részt vettek a megyei erdészeti igazgatók és az alárendeltségükbe tartozó erdészetvezetők.

Tánczos Barna azt kérte tőlük, hogy támogassák teljes vállszélességgel az új SUMAL beüzemelését és fokozottan figyeljenek oda az esetleges tévedésekre.

A SUMAL új verziója – ahogy ígértük – határidőre elkészült és jól működik. De ahhoz, hogy ez a fejlesztés valódi siker legyen, szükségünk van a teljes erdészeti szektor hozzájárulására. A ROMSILVA Országos Erdőgazdálkodási Hivatal szerepe kulcsfontosságú, hiszen a Románia területén levő erdők szinte felét ők adminisztrálják. Minden változás bevezetése maga utána von egy alkalmazkodási időszakot, de el kell kezdenünk teljes kapacitással használni a SUMAL 2.0-át” – nyilatkozta a környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter.

Február 3-án, szerdán Tánczos Barna Lucian Bode belügyminiszterrel a prefektúrák, a magánerdészetek, az erdészeti őrségek, a rendőrség és a csendőrség képviselőinek szervezett videókonferencián vett részt, amelynek témája a SUMAL 2.0 faanyag-nyomonkövető rendszer volt.

Az online találkozón a SUMAL 2.0 rendszer bevezetésének hozadékai is elhangzottak:

  • az illegális fakitermelés megfékezése;
  • a bürokrácia csökkentése különböző regiszterek és dokumentumok kiiktatásával;
  • az eddig manuálisan bevitt adatok automatizálása;
  • növeli a faanyag nyomonkövethetőségének hatékonyságát;
  • minden engedélyt és az ahhoz kapcsolódó dokumentumokat automatikusan generálja a program, kizárólag digitális formában;
  • az illetékes hatóságok által valós időben ellenőrizhető a kitermelt/feldolgozott faanyag útvonala;
  • az engedélyeket ezentúl nem kell letenni az erdészeti őrségnél.

Szerdán a ROMSILVA Országos Erdőgazdálkodási Hivatal, az Országos Erdőfelügyelőségek Egyesülete, a Román Rendőr-főfelügyelőség és a Silva szakszervezet képviselői is konzultáltak. A találkozó fő témája az erdészeti kihágások SUMAL 2.0-val való összeegyeztetése volt. A megbeszélésen részt vevők egyetértettek abban, hogy sürgősségi kormányrendeletben kell rögzíteni a SUMAL 2.0-val kapcsolatos szabálysértéseket és az azokra kiszabható szankciókat.

A SUMAL 2.0 alapvetően jól működik, a visszajelzéseket elemezzük. A Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium folyamatosan tartja a kapcsolatot a Speciális Távközlési Szolgálattal, hogy a terepen felmerülő problémákat elhárítsuk, és a programot tökéletesítsük. Bízom benne, hogy számíthatunk az erdészeti szektor támogatására, és együtt a romániai erdőgazdálkodást a digitalizálás, az átláthatóság és az eredményesség elvei és gyakorlatai mentén új szintre tudjuk emelni” – összegezte Tánczos Barna miniszter.

A SUMAL 2.0-val kapcsolatosan a felhasználóknak a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium további segítséget telefonos ügyfélszolgálaton (0314337799) és a http://www.mmediu.ro/categorie/sumal-2-0/321 honlapon keresztül nyújt.

rmdsz.ro