Sat. May 21st, 2022

Elégedettek a mezőgazdasági minisztérium költségvetésével

A képviselőház és a szenátus illetékes bizottságai pozitívan véleményezték csütörtökön a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium 2021-es költségvetési keretösszegét.

A mezőgazdasági minisztériumnak szánt idei összeg 26 milliárd lej (ez 9,4%-kal nagyobb, mint tavaly), és 30,305 millió lej kötelezettségvállalási hitel (58,96%).

Adrian Oros mezőgazdasági miniszter azt nyilatkozta, hogy 674 millió lejt a személyzeti kiadásokra fordítanak a költségvetésből, 103 millió lejt a szolgáltatásokra, 1 milliárd 249 millió lejt a csekély összegű (de minimis) támogatások és más állami programok finanszírozására. 350 millió lejt a már elkezdett beruházások folytatására (például öntözőrendszerek kiépítésére) fordítanak.

A mezőgazdasági összeírásra 207 millió lejt fordít a szaktárca. Az országos mezőgazdasági összeírás célja az Európai Statisztikai Rendszerrel összhangban aktualizálni a statisztikai adatokat a hazai és az európai mezőgazdasági politikák megalapozása és végrehajtása érdekében.

A statisztikai adatok szükségesek ahhoz, hogy Románia részt vehessen a közös agrárpolitikában. A szakbizottság elvetette azt a módosító indítványt, amely az aszálykárok fedezésére irányzott volna elő költségvetési tételt. Az indoklás szerint ehhez a kormány sürgősségi rendeletet kell elfogadjon.

Sütő Attila