Wed. Jul 24th, 2024

Egyszerűsítik a környezetvédelmi engedélyek megújítását, egységes szabályozást vezetnek be

A környezetvédelmi engedélyek és integrált környezetvédelmi engedélyek éves láttamozásának eljárását módosító rendelettervezetet tett közzé a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium. Ennek értelmében eltörlik azt a 60 napos határidőt amennyivel az egy éves periódus lejárta előtt kellett kérvényezni az éves felülvizsgálást. Ugyanakkor egyszerűsítik az éves láttamozás kibocsátását ott, ahol nem merült fel a környezetvédelmi szabályok megszegésének gyanúja, és nem változott a vállalkozás tevékenysége.

A járványidőszak sok vállalkozás tevékenységében hozott időszakos vagy végleges változást, ugyanakkor más dokumentumokhoz hasonlóan a készenléti állapot ideje alatt a környezetvédelmi engedélyek is automatikusan meghosszabbították érvényességüket. A két évig elmaradt felülvizsgálásokat most pótolni kell, de a jelenlegi jogszabály értelmezése nem egységes, ráadásul sok engedély megújítását elmulasztották időben kérvényezni.

„Több tízezer vállalkozás tevékenységét függeszthetik fel az engedélyek megújításának elmulasztása miatt. Olyan létfontosságú ágazatok kerülhetnek veszélybe, mint a kórházi ellátás, a víz- és szennyvízkezelés vagy az élelmiszerellátás. Ugyanakkor továbbra is biztosítanunk kell azt, hogy mindenki betartsa a környezetvédelmi szabályokat, ezeket a hatóságoknak pontosan nyomon kell követniük. Ezért van szükség az eljárások egyszerűsítésére, világos szabályok bevezetésére” – jelentette ki Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter.

A rendelettervezet értelmében környezetvédelmi engedéllyel rendelkező vállalkozásoknak és intézményeknek az éves periódus lejárta előtt kell kérvényezni az engedély felülvizsgálatát a megyei környezetvédelmi ügynökségeknél. Amennyiben ezt elmulasztják, vagy túl későn nyújtják be a kérést, ideiglenesen felfüggeszthetik a vállalkozás tevékenységét.

A másik módosítás a felülvizsgálat procedúrájára vonatkozik, ezt mostantól célzottan végzik majd a hatóságok. Akkor kell helyszíni ellenőrzést végezni, ha az adott tevékenység fokozott környezetszennyezési kockázatot jelent, vagy panaszok voltak az adott tevékenységgel kapcsolatban, esetleg korábban volt kihágása a vállalkozásnak. Ellenkező esetben egyszerűsített eljárásban bocsátják ki az éves láttamozást. „Túlterhelte a megyei környezetvédelmi ügynökségeket az a szabály, hogy minden tevékenységet évente ellenőrizzenek. Ezért hatékonyabb eljárásra van szükség, hogy célzottan ott tudjunk ellenőrizni, ahol fennáll a környezetszennyezés kockázata” – hangsúlyozta Fülöp Lóránd, az Országos Környezetvédelmi Ügynökség elnöke.A rendelettervezetet a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium honlapján bocsátották közvitára. Véleményeket, módosító javaslatokat november 18-ig lehet benyújtani.