Fri. Jul 12th, 2024

Egyre több a panasz a légitársaságokra, az ügyfeleknek érdemes időben tájékozódniuk

Az utóbbi időszakban, főként a nyaralási periódusban megnőtt a légitársaságokkal szembeni panaszok száma, továbbá a lakosok körében még mindig nagyon kevesen ismerik jogaikat, érdekérvényesítési lehetőségeiket egy vásárlás vagy egy szolgáltatás igénybe vétele esetén. Erről számolt be a Szilágy Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség képviselője kedden a prefektusi hivatal gyűléstermében. Egyúttal pedig ismertette a fogyasztók alapvető jogait.

Fechete Dorel fogyasztóvédő helyettes főbiztos szerint fontos, hogy a vásárlók minőségi terméket és szolgáltatást kapjanak, ezért ha úgy vélik, hogy jogaikat megsértették, bizalommal forduljanak az Országos Fogyasztóvédelmi Felügyelőséghez (CJPC-SALAJ), mert csak közös erőfeszítéssel tudják felszámolni a jogszabálysértéseket.

Egyre több a légitársaságok ellen benyújtott panasz

Mint tájékoztatott, a légiközlekedési vállalatok a jegyek eladásakor szerződést kötnek az utasokkal, és ezt a szerződést tiszteletben kell tartaniuk. Visszautasított beszállás, járattörlés, késés, vis maior esetén szállást és élelmet kell biztosítaniuk az utasoknak. Öt órát meghaladó késéskor az utasok jogosultak a repülőjegy árának visszatérítésére, hosszabb idő esetén kártérítésre is.

A Szilágy Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség helyettes főbiztosa ismertette, hogy a romániai Európai Fogyasztói Központ térítésmentesen segít, ha egy másik európai országban vásárolt termékkel vagy szolgáltatással kapcsolatban fogyasztóvédelmi problémák merülnek fel, ugyanakkor tájékoztatja az utasokat a külföldön tartózkodás esetén az őket megillető jogokról. 

Hagyományos és online vásárlás esetén

A helyettes főbiztos hangsúlyozta, a kereskedelmi helyiségnek mindig tisztának kell lennie, a személyzetnek megfelelő öltözetet kell viselnie. A termékcímkén – akár online, akár hagyományos üzletről legyen szó – fel kell tüntetni a terméket forgalmazó és a gyártó nevét, címét, az összetevőket, a minimális eltarthatósági időt, a nettó mennyiséget és az árat.

Hagyományos vásárlás esetén a törvény nem biztosítja a szerződéstől való elállást. A megvásárolt terméket nem lehet kicserélni vagy az árát visszatéríteni, kivéve, ha az hibás és érvényesek a jótállásra vonatkozó szabályok. Online vásárláskor a termék kézhezvételétől számított 14 napon belül, indoklás és külön költség nélkül, a vevő lemondhatja a vásárlást. Ha az eladó nem biztosítja a visszaszállítást, a fogyasztónak kell fizetnie azt. Az eladó köteles a kifizetett árat a szerződés felmondását követő 14 napon belül visszatéríteni, de bizonyos helyzetekben, például a hang- vagy videofelvételek, illetve számítógépes programok esetében a fogyasztó nem állhat el a szerződéstől.

Az online kereskedelem egyre nagyobb teret nyer, rendkívül vonzó, ezért a vásárlónak ismernie kell néhány előírást e téren: a szerződés megkötése előtt érdemes ellenőriznie, hogy a kereskedő helyes és teljes körű információt nyújt a weboldalán, ajánlott, hogy felvegye a kapcsolatot a kereskedővel telefonon, hogy további információkat kérjen a termékkel vagy a szállítási feltételekkel kapcsolatban.

A termék visszaküldése esetén a fogyasztó a termék átvételétől számított 14 napon belül kaphatja vissza a kereskedőtől a befizetett összeget. Javasolt a bankkártyás fizetés, mert a vásárló könnyebben visszakaphatja pénzét, ha a terméket nem szállítják le. Egyetlen online áruház sem kérheti el a bankkártya PIN-kódját, ezért amennyiben ezzel találkozik a vevő, jobb, ha azonnal elhagyja az oldalt – javasolta a fogyasztóvédelmi hatóság. …

Dari Tamás prefektus a beszámolót követően kiemelte, jogsértések esetén a lakosok forduljanak a megyei fogyasztóvédelemhez, ahol panaszaikra törvényes keretek között megoldást találhatnak.

A fogyasztók jogairól részletesen a https://maszol.ro/gazdasag/Egyre-tobb-a-panasz-a-legitarsasagokra-az-ugyfeleknek-erdemes-idoben-tajekozodniuk oldalon és a Szilágyság hetilapban olvashatnak.