Wed. May 29th, 2024

Egyre népszerűbb a Varrd magad a viseleted program

,,A napokban két településen is magukra öltötték a nők és lányok a helyi népviseletet, mert Zilahon és Kárásztelken is véget ért a SZIT által kezdeményezett Varrd magad a viseleted program. A projekt már egy éve sikeresen zajlik, eddig már 14 településen eredményesen zárult, és az elmúlt hónapok alatt közel 400 személy tanult meg varrni és vehette fel a hagyományos, helyi sajátosságokkal tűzdelt népviseletet.

Zilahon nagyon nagy sikere volt a projektnek, sok volt az érdeklődő, ezért meg kellett ismételni, és másodszorra is megrendezték a varrótanfolyamot. Ez alkalommal is Béczi Csilla aligazgatónő vezette a lelkes csapatot, a népviseletvarrást pedig a krasznai Lelik Berta, a Bokréta néptánccsoport vezetője tanította.

A program megálmodója, Bogya Anna, a SZIT elnöke elmondta a Varrd magad a viseleted program jövő nyárig fog tartani, és zárásként szeretnének egy találkozót rendezni, ahol minden ügyes kezű, szorgalmas, az elmúlt idő alatt a varrási technikát elsajátított nő magára öltheti helyi népviseletét.

Katona Ibolya, a program koordinátora a nők körében tapasztalt lelkesedésről beszélt. Kezdetben mindenki vonakodva áll a varrógép előtt, mert többségük addig még soha nem varrt, de aztán alkalomról-alkalomra nő bennük a lelkesedés, a lendület, főleg, amikor látják a befektetett munka eredményét. Az utolsó nap pedig már ünnepnek számít. Olyankor a nők felveszik az általuk megvarrt ruhát, és elégedetten tekintenek vissza az elmúlt hónapra. Kárásztelken a helyi csapatot Szabó Csilla és Lukács Katalin irányította, a népviseletvarrást pedig Szabó Mária (Konyi Manyi néni) tanította. A lányok és asszonyok között ezúttal volt olyan is, aki két rend ruhát varrt, egy ünnepit és egy hétköznapit, annak ellenére, hogy a szoknyák pliszírozása időigényes volt.

Kárásztelekről és Zilahról Kémerre, majd Sámsonba viszik a projektet, és mindenhol pozitív hozzáállással fogadják a Varrd magad a viseleted.

Kulcsár Mária