Tue. Mar 21st, 2023

Egy kilogramm tiltott pirotechnikai eszközt foglalt le a Szilágy megyei rendőrség

November 22-én, kedden a Szilágy Megyei Rendőrfelügyelőség Fegyver, Robbanóanyagok, Veszélyes Anyagok osztályának rendőrei egy 17 éves szilágykövesdi fiatalnál 412 darab P1 és F2 kategóriájú (1 kg súlyú) pirotechnikai eszközt talált.

A pirotechnikai termékek forgalomba hozatalára vonatkozó feltételek megállapításáról szóló 1102/2014. sz. H.G. 18. cikkely alapján a fenti kategóriába tartozó termékek birtoklása csak engedéllyel rendelkező személyek számára elfogadott.

A fiatalember ellen büntetőeljárás indult, és a pirotechnikai eszközöket lefoglalták.

A rendőrség a lakosok tudomására hozza, hogy a pirotechnikai eszközökkel való bármilyen, jogtalanul végrehajtott művelet bűncselekménynek minősül, és három hónaptól egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A Szilágy megyei rendőrsége felhívja a figyelmet, hogy a közrend és a közbiztonság, a biztonság és a személyek testi épségének védelme érdekében tilos az F2, F3 és F4 kategóriába tartozó pirotechnikai eszközök, a színpadi pirotechnikai eszközök (T1 és T2) és a P2 kategóriába tartozó egyéb pirotechnikai eszközök birtoklása, használata és értékesítése.

Az 1. és P1 kategóriába tartozó pirotechnikai eszközöket a 18 év alatti személyek nem forgalmazhatják, árusítása 3 hónaptól egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A rendőrség továbbra is fellép a pirotechnikai eszközök illegális kereskedelme és használata ellen.