Mon. Apr 15th, 2024

Egészségügyi tárca: januárban kezdődik a HPV-vírus elleni oltási kampány

2020 januárjában kezdődik el az országos oltási kampány, amely keretében a 11-14 éves lányok, akiknek szülei 2017 és 2018 során erre vonatkozó igénylést nyújtottak be, ingyenesen megkapják a HPV-vírus (humán papillóma vírus) elleni védőoltást a háziorvosi rendelőkben. Nagyobb korú lányok is megkapják a vakcínát, ha a szülők az említett időszakban igényelték ezt.

Az egészségügyi minisztérium pénteki közleménye értelmében véget ért a közbeszerzési eljárás, és az első 20 ezer dózist jövő héten elkezdik kiosztani a megyei közegészégügyi igazgatóságoknak.

A méhnyakrákba bele lehet halni, ugyanakkor oltással, szűréssel meg is lehet előzni ezt a betegséget. Az egészségügyi minisztériumnak kötelessége megóvni az állampolgárok egészségét, azonban ezzel párhuzamosan a lakosságot felvilágosító kampányokra is szükség van akkor, ha új oltásokat akar bevezetni, mivel ennek hiányában csak elherdáljuk a beszerzett vakcínát, amint ez meg is történt, szögezi le Victor Costache miniszter a közlemény szerint.

A minisztérium által a beszállítóval 4 évre megkötött keretszerződés értelmében összesen legtöbb 2.100.000 dózis vakcínára tart igényt a tárca, de a mennyiség a kereslettől függ.

Az oltási kampány tulajdonképpeni elkezdése előtt a minisztérium felvilágosító kampányba kezd, tudatosítani akarván a lakosságban a HPV-vírus által képviselt veszélyt, illetve az oltás hasznosságát. Az orvosokat és gyógyszerészeket is felkészítik arra, hogy tisztán és érthetően adják át a lakosságnak az oltásra vonatkozó információkat.

Az egészségügyi minisztérium felszólítást intéz a szülőkhöz, hogy kérjenek információkat a háziorvosoktól az oltással kapcsolatban.

agerpres.ro