Mon. Apr 15th, 2024

Egészségügyi tárca: az új kollektív munkaszerződés kiigazításokat hoz az alkalmazottak jog- és feladatkörét illetően

Az egészségügyben dolgozók új, 2019-2021-es időszakra szóló országos szintű kollektív munkaszerződése, amelyet szombaton írtak alá a szakszervezeti képviselők és Sorina Pintea leköszönő egészségügyi miniszter, kiigazításokat hoz az alkalmazottak jog- és feladatkörét illetően, egyensúlyba hozva azokat az új törvényes előírásokkal.

,,Ez az első kollektív munkaszerződés, amelyet az új bértörvény után írunk alá. (…) A kollektív munkaszerződés átveszi a pótlékokkal kapcsolatos új szabályozást is. 2018-ban kineveztünk egy bizottságot, amely újrakezdte a 2016-ban felfüggesztett tárgyalásokat a szakszervezetekkel” – mutatott rá Sorina Pintea egészségügyi miniszter az AGERPRES hírügynökségnek a tárca által vasárnap elküldött közlemény szerint.

A kollektív munkaszerződés fontos eszközt jelent az alkalmazottak megfelelő szintű szociális védelmének biztosítására. Az országos kollektív munkaszerződés garanciát jelent az egységszintű kollektív munkaszerződések aláírásához, áll még a minisztérium közleményében.

A Sanitas Szakszervezeti Tömb szerint ,,a munkaszerződés nagyrészben már le volt tárgyalva, szombaton csak néhány, még megmaradt vitás cikkelyt beszéltek meg, és sikerült közös nevezőre jutniuk”.

A maguk során az Egészségügyi Szolidaritás (Solidaritatea Sanitară) szakszervezeti szövetség képviselői rámutatnak, hogy a kollektív munkaszerződés több mint két évnyi tárgyalás eredményeként született meg, és tartalmazza a felek által leszögezett összes előírást.

,,Biztosítja a szerzett jogok elvének tiszteletben tartását és a megfelelő munkakörülményeket a közegészségügyi rendszerben dolgozók számára” – szögezik le a szakszervezeti tömb képviselői.