Wed. May 29th, 2024

Egészségügyi minisztérium: Elkezdődött a koronavírus-fertőzöttek kezelésében használható vérplazma gyűjtése

Elkezdődött a koronavírus-fertőzöttek kezelésében használható vérplazma gyűjtése – jelentette be az egészségügyi minisztérium. Kedd reggel a COVID-19 betegségből kigyógyult három személytől vettek vért.

A szaktárca szerint a kigyógyult fertőzöttektől begyűjtött vérplazmát tesztelés után a koronavírusos betegeket kezelő kórházak rendelkezésére bocsátják.

A COVID-19 kezelésében használható plazmát kizárólag 18 év fölötti, kritikus állapotban levő fertőzöttek kaphatják meg, akiket intenzív osztályon ápolnak, a kezelés ellenére gyorsan súlyosbodnak a tüneteik, és kevesebb mint tíz napja mesterséges lélegeztetésre szorulnak.

A vérplazma gyűjtésének, tesztelésének, feldolgozásának, tárolásának és szétosztásának körülményeit miniszteri rendelet szabályozza.

Romániában jelen pillanatban a plazmás kezeléshez használható három felszerelés van, ezek a bukaresti, a temesvári, illetve a iaşi-i kórházban találhatók.

A minisztérium szerint a koronavírusból kigyógyult betegekkel a hatályos hazai és uniós szabályok tiszteletben tartásával veszik fel a kapcsolatot a hatóságok, vagy ők maguk is jelentkezhetnek a vérbegyűjtő központoknál.

agerpres.ro