Mon. Jul 22nd, 2024

Egészségügyi minisztérium: Az emlékeztető oltás után is hordani kell a maszkot

A szájmaszk viselésére és a fizikai távolságtartásra vonatkozó szabályokat annak is be kell tartania, aki megkapta a koronavírus elleni oltás második dózisát is – szögezte le vasárnapi közleményében az egészségügyi minisztérium.

A szaktárca a Facebookon tájékoztatott arról, hogy a tudósok egyelőre nem kaptak választ arra a kérdésre, hogy egy beoltott személy megfertőződhet-e, és beoltott, tünetmentes állapotban továbbadhatja-e a vírust.

„A vakcina önt védi, a szájmaszk pedig a környezetében lévő embereket, akiket még nem oltottak be. Jelen pillanatig a klinikai tanulmányok azt mutatták ki, hogy az oltás megakadályozza a Covid-19 tüneteinek felbukkanását, azt viszont még nem tanulmányozták kellőképpen, hogy a tünetmentes megfertőződést is megakadályozza-e. Ezért a kutatók még nem tudják, hogy egy beoltott személy megfertőződhet-e anélkül, hogy tünetei lennének, és továbbadhatja-e a vírust” – olvasható a minisztérium Facebook-oldalán.

A bejegyzésben az áll: megtörténhet, hogy egy tünetmentes, beoltott személy továbbadhatja a vírust egy még nem immunizált embernek. Erre vonatkozóan nem született még elegendő kutatás.

Az oltás a második adag vakcina beadása után körülbelül két héttel kezd jelentős immunitást biztosítani. Az emlékeztető oltás („rapel”) beadása utáni kéthetes időszakban a beoltott személy elkaphatja a vírust, és akár a Covid-19 súlyos tünetei is jelentkezhetnek nála – figyelmeztetett a szaktárca.

A minisztérium arra is emlékeztetett, hogy a BioNTech-Pfizer vakcinája 95 százalékban, míg a Moderna vakcinája 94,1 százalékban véd a fertőzés ellen.

korona.rmdsz.ro