Sun. Oct 1st, 2023

Drónos oktatás: innovatív módszer a fenntarthatóság népszerűsítésére

A Kormány Főtitkárságán belül működő Fenntartható Fejlődés Főosztály partnereivel, az Aspire Teachers és a Carolina Kreatív Negyed Egyesülettel közösen indította el ma az “Oktatás a fenntartható fejlődésért a magasból” elnevezésű projektet. Az Oktatás a magasból kreatív megoldás, amelyet korábban egy kísérleti projekt során teszteltek. Az “előadások” során egy helyi tanár közreműködésével, a diákok online, drónok által közvetített ÉLŐ képeket láthatnak az ország különböző részein található rendkívüli helyekről. A projekt célja, hogy minden diák hozzáférhessen érdekes információkhoz a 17 fenntartható fejlődési célról.

Valahányszor a 17 Fenntartható Fejlődési Célról beszélek, fontosnak tartom hangsúlyozni az oktatás és az egészség fontosságát. Az elmúlt évben még hangsúlyosabbá vált az igény, hogy jobban odafigyeljünk ezekre a területekre. A rendszeres és az online tanfolyamok is érdekesebbekké válhatnak innovatív oktatási módszerek alkalmazásával. Ezeknek az interaktív óráknak a segítségével azt szeretnénk elérni, hogy a diákok és a tanárok az egész országból, gyakorlati példák által tanuljanak többet a körülöttük lévő világról és a fenntartható fejlődésről. Ezért kapcsolódott be a Fenntartható Fejlődés Főosztály a projekt országos kiterjesztésébe. A következő generációk oktatásának fejlesztésére irányuló kezdeményezéseket továbbra is támogatni fogjuk.” – mondta Borbély László.

A projektindító sajtótájékoztatón részt vett Kallós Zoltán, az Oktatási Minisztérium államtitkára, a projekt kezdeményezői, valamint néhányan a kísérleti órákat vezető tanárok közül.

Az órák nem formális tevékenységeket is tartalmaznak, például kísérleteket, játékokat és érdekes feladatokat. A ma elindított projekt céljai a következők:

  • a fenntartható fejlődési célok megismertetése a diákokkal, kiemelve az együttműködés és a kritikus gondolkodás fontosságát,
  • a diákközpontú, és legújabb technológiákat alkalmazó interaktív oktatás támogatása,
  • az ország összes tanára számára elérhető minta-órák létrehozása. 

Ki vehet részt?

Az órákat lelkes tanárok tartják, Románia nyolc gazdasági fejlesztési régiójából, mindegyikük saját szakterületén. A tanárokat elsősorban az Aspire Teachers hálózatból választják ki, egy kiváló tanári közösség, amely elkötelezett és az új generációkhoz és technikai újdonságokhoz alkalmazkodó, de más, a projekt iránt érdeklődő oktatói közösségekből is.

Bármely romániai iskola III-IV vagy V-VII osztálya bekapcsolódhat az élő órák követésébe. A nyolc órát március és június között tartják, egy előre pontosan meghatározott órarend szerint. A befogadó osztálynak csak egy videoprojektorra, az internethez csatlakoztatott laptopra és sok kíváncsiságra van szüksége.

Az első órát május 6-án közvetítik. Ahhoz, hogy megkapják a bejelentkezési információkat, és követhessék a projekttel kapcsolatos eseményeket, az érdekelt osztály / iskola egy tanárának vagy az iskola igazgatójának ki kell töltenie egy rövid űrlapot: http://bit.ly/3lf3aPN

Az alábbi linken megtekinthetnek egy minta-órát:

https://www.youtube.com/watch?v=zJ8L-FzuoRQâ

rmdsz.ro