Fri. May 31st, 2024

Dr. Molnár Géza: két hét múlva ismét mérséklődhet az igazolt fertőzöttek száma

A koronavírus jelenleg gócpontokban terjed Romániában, a szükségállapot visszavezetése azonban nem jelentene megoldást, nyilatkozta szombaton a Digi24 televíziónak Dr. Molnár Géza epidemiológus.

Jelenleg Románia bizonyos területein erősödött fel a koronavírus-járvány, tehát a helyzet súlyosbodása nem érinti az egész országot vagy a teljes népességet, hangsúlyozta Dr. Molnár Géza epidemiológus. A számok azt mutatják, hogy gócpontokban, főleg Galac, Vrancea, Buzău, Prahova, Argeș és Dâmbovița térségében terjed a fertőzés, mutatott rá a szakember.

Dr. Molnár Géza arra számít, hogy a járvány második romániai csúcspontja legtöbb két hét múlva alábbhagy. Hozzátette ugyanakkor, hogy az a több mint 400 fertőzött, aki elhagyta a kórházat a karantén-kötelezettség jogi hátterének hiányában, további több mint 800 regisztrált esetet eredményezhet a következő héten.

Járványos betegség esetén a beteg elkülönítése elkerülhetetlen orvosi eszköz, mondta a szakember, hozzátéve, hogy a karantén pedig adminisztratív eszköz. Szerinte a szükségállapot visszavezetése nem állítaná meg az esetek számának növekedését, inkább arra van szükség, hogy az egyének és a csoportok óvatosabban, előrelátóbban viselkedjenek.

maszol.ro