Mon. Oct 2nd, 2023

Derecske a barátság szigete

Hosszú kényszerszünet után, idén október 27-28 között, Derecskén részt vehettünk egy színjátszó találkozón. A hirtelen beállt csend és kilátástalanság után végre sor került az I. Színjátszó Workshopra és szakmai munkát fejlesztő műhelynapokra. A kétnapos találkozó folyamán, az izgalmas programok és előadások mellett, lehetőségünk nyílt ,hogy színházi szakemberekkel, művészekkel, rendezőkkel dolgozhassunk együtt, érdeklődési körnek megfelelően: pl. színpadi ének, beszédművelés, kreatív dráma óra, és mozgásművészeti kurzus, zsonglőrködés, improvizációs játékok. Felbecsülhetetlen esélyt kaptunk arra is, hogy folyamatban lévő darabunkat, a mentor-rendezők tanácsaival finomítsuk, kiegészítsük. Annyira jó volt ott lenni és tanulni a szakma jeles embereitől, akik barátként bántak mindenkivel és igazi családias hangulatot varázsoltak a két nap alatt. A szervezők csodás programajánlattal vártak itt, igazi szakmai továbbképző volt ez a két nap.

Színjátszó szakmai műhelymunka, próbafolyamatban lévő produkciók elemzése, segítése, mentorálása, tanácsadás– Dr. Pincés István –  Jászai Mari -díjas rendező

Regős János – Magyar Színjátékos Szövetség, elnök,

Beszédünk művészete – Csikos Sándor-  Csokonai Nemzeti Színház (Debrecen), Jászai Mari- díjas színművész, érdemes és kiváló művész,

Mozgás workshop (TTT) /PL. Japán kjogen mozgás/pantomim – Dr. Pincés István – Jászai Mari -díjas rendező,

Versmondás, mesemondás „mesterfokon”- Vranyecz Artúr – Csokonai Nemzeti Színház (Debrecen), színművész,

Ki a fene az a „Homo luden”? Improvizáció és közösség- Sóvágó Csaba- Debreceni Alföld Színpad, művészeti vezető,

Technikák a színpadon: szcenika könnyen, díszlet egyszerűen! – Kustár Gábor- szobrászművész, bábos ,

Színpadi ének – Mercs Angéla – Ady Endre Gimnázium, színpadi ének, művésztanár,

Gólyalábazás gyakorlata – Badicz Dávid- Vojtina Bábszínház (Debrecen), gólyalábas bábszínész.

A Tinikomédiások csapata többször  is részt vett már a derecskei Diákszínjátszó Fesztiválon, a mostani generáció először járt Derecskén és egyszerűen elkápráztatta a diákokat , amit itt tapasztaltak. Derecske egy csodaszép kis város, kedves, befogadó embereket ismertünk meg már a kezdettől fogva. A barátság fal volt anno, ami belopta magát egy életre a szívünkbe és az emlékeinkbe a sok jó előadás mellett, amit itt láthattunk. Most már barátság szigetként látták a diákjaim a helyszínt. Álljon itt az ő vallomásuk, amit úton hazafelé fogalmaztak meg a buszon:

,,Számunkra nagyon kellemesen telt ez a fesztivál, a csapat sokat fejlődött a workshopok alatt, illetve a közös beszélgetések alatt is. A többi csapattal is összeszoktunk, hoztuk a formánkat, ismerkedtünk, akikkel tudtunk. Amikor komoly kellett lenni, azok voltunk, amikor nem, akkor elengedtük magunkat, és pihentünk egyben. Aludni mindig annyit aludtunk, ahány szemünk van, de nem bántuk, mert a kiszállások nem az alvásról szólnak. Örömmel töltött el minket, hogy kétszer is előadhattuk a darabot – Várhidi Attila, Toldi – és amit elrontottunk az első fellépésen, azt a másodikban kijavítottuk. A workshopokra visszatérve megmutattuk ott is, hogy mennyire összetartó csapat vagyunk, szerintem a workshop irányítója is rájött erre, mivel az első 10 percet kávézásra szántuk, miközben megosztottuk egymással a gondolatainkat.” (Gergő, Krisztián, Levi, Szabi -XII B)

,,Számomra egy feledhetetlen élmény marad az itt eltöltött idő. Amellett, hogy barátokat szereztünk, új élményekkel gazdagodtunk. Csodás társaság, csodás élmények. Nekem személy szerint nagyon tetszett. A különböző műhelygyakorlatok ráraktak egy pluszt. Annyi mindent lehetett tanulni. Technikáktól elkezdve színpadi mozgás elemeket tanultunk és beszédfejlesztésben is részesítettek. Egyszerűen csodás volt.

,,Nekem ez a pár nap csodálatos volt, szereztem barátokat, tapasztalatot és felejthetetlen élményeket. Számomra Derecske egy gyönyörű szép város. Annak ellenére, hogy sok ismeretlen ember volt ott, nagyon jól éreztem magam. Külön színfolt volt a teaház, elképesztő mennyi csodában volt részem!”

,,Én nagyon jól éreztem magam, sok tapasztalatot szereztem és az építő kritikák, amiket kaptunk, a csapat fejlesztését segítik és igen jól jöttek. Sok barátot szereztem és a várost is ,,felfedeztük”, nekem nagyon tetszett a város, a nyugodt, szép táj. Akárhányszor visszajönnék Derecskére!” (Adorján, Barbi, Zsófi – X B)

,,Hosszú idő óta ez volt az első fesztivál, ahol részt vehettünk, s emiatt vegyes érzések jöttek elő. Alapból is mindig izgulunk egy előadás előtt, de most kicsivel jobban, mert hivatásos színészek és más színjátszó csapatok néztek minket. A szakembertől kapott tippek és tanácsok hasznosak lesznek számunkra a jövőben. Emellett kipróbáltuk magunkat egy kvíz játékban is, láttunk néhány elképesztően jó előadást, és megismertünk rengeteg új embert, volt, akikkel igencsak jóba lettünk. Felfedeztük Derecske központját, felpakoltunk magyar édességekkel, körtáncot jártunk a nagyparkban, esténként a többi kollégiumi ,,lakossal” szórakoztunk kint, más szóval volt minden is ebben a két és fél  napban.” (Anett, Hanna, Kitty, Kinga, Kincső, Nao, Orsi, Timi, Zsolti, Roland – XI B).”

Hálásan köszönöm a szervezőknek: Nádházi Tálas Csilla igazgatónőnek és kedves csapatának a meghívást, a szívélyes fogadtatást, azt az őszinte odafigyelést, amit végig tapasztaltunk. Derecske egy kedvenc hely marad mindannyiunk számára! A helyi tanácsnak köszönöm a támogatást, a szülőknek, hogy elengedték a gyerekeiket a fesztiválra. Bodea György tanár úrnak, a PADIF megálmodójának és fenntartójának, (Szilágycseh) köszönöm, hogy végig biztatott és lelkesítette a diákokat, olyan igazi csapattagként volt jelen, Debre Tibor sofőrbácsinak a biztonságos szállítást és a szurkolást a csapatnak. Mindenkinek kívánok jó egészséget, kitartást, sikeres munkát és jó találkozásokat az elkövetkezőkben.

O.I