Wed. May 29th, 2024

December 26-án szállítják Romániába az első tízezer adag koronavírus elleni vakcinát

December 26-án szállítják Romániába az első tízezer adag koronavírus elleni vakcinát – nyilatkozta az országos oltási kampány koordinátora, Valeriu Gheorghiţă orvos.

A szakember pénteken meglátogatta a bukaresti Cantacuzino intézetben kialakított vakcinatároló központot.

Az orvos elmondta, az Európai Gyógyszerügynökség rövidesen kibocsátja a koronavírus elleni vakcina feltételes forgalomba hozatali engedélyét, és a jelenlegi információk szerint december 26-án érkezik az országba az első 10 ezer adag oltás. Ezeket az első vonalban küzdő tíz kórház kapja meg, a szállítmány átvételének másnapján. Ez a mennyiség a tíz kórház teljes személyzetének beoltására elegendő lesz.

Amint további szállítmányok érkeznek, az ország többi oltóközpontja is kap a vakcinákból, és elkezdődik az oltás a kidolgozott stratégia szerint.

A szakember azt is elmondta, az oltás előzetes időpont-egyeztetéssel történik. Az egészségügyi dolgozók, illetve a kulcsfontosságú ágazatokban tevékenykedők esetében ezt az az intézmény végzi, amelynek alkalmazásában állnak, a krónikus betegek és a 65 éven felüliek pedig családorvosuk, illetve a szociális igazgatóságok közvetítésével kapnak időpontot. A lakosság háromféleképpen kérhet előjegyzést: egyénileg telefonon, online vagy a családorvos közvetítésével.

A kormány platformján közzétett információk szerint a következő tíz kórház között osztják szét az első 10 ezer adag vakcinát: a brassói járványkórház, a bukaresti Matei Balş járványtani intézet, a bukaresti Victor Babeş járványkórház, továbbá a kolozsvári, a konstancai, a craiovai, a iaşi-i járványkórház, a nagybányai tüdőkórház, a suceavai megyei sürgősségi kórház, valamint a temesvári járványkórház.

agerpres.ro