Fri. Jul 12th, 2024

De minimis támogatás csemegeszőlő-termelőknek

A hazai szőlőtermelés – ezen belül is a friss fogyasztásra szánt asztali, csemegeszőlő fajták termelésének fellendítésére hektáronként 1200 eurós támogatás kínál a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium.

A július 15-ig igényelhető támogatást csak és kizárólag csemegeszőlő-fajtákra kérhetik a termelők, a bor- vagy vegyes hasznosítású szőlőfajták termesztését jelen programból nem támogatják. A kedvezményezettek körét amúgy működési forma alapján nem korlátozzák: a csemegeszőlő termesztési programba őstermelői tanúsítvánnyal rendelkező magánszemélyek, engedélyezett magánszemélyek, egyéni és családi vállalkozások, illetve jogi személyiségként működő szőlészetek egyaránt jelentkezhetnek. A legfontosabb szempont, hogy a termelő legkevesebb 10 árnyi (ezer négyzetméternyi) csemegefajtával beültetett szőlőterülettel rendelkezzen, míg a támogatásra jelölhető szőlőterület felsőhatárát 10 hektárnál húzták meg.

A hektáronkénti 1200 eurós támogatásért cserébe a gazdának vállalnia kell, hogy szőlősében hektárra kivetítve legkevesebb 6000 kg-os termést ér el, mely mennységet hivatalos pénzügyi dokumentumokkal (számlákkal, pénztári szalaggal, termelői könyv lapjaival) bizonyítva legkésőbb november 29-ig értékesít. Fontos részlet, hogy a területileg illetékes önkormányzat mezőgazdasági regiszterében szereplő szőlősök esetében a terület pontos mérete mellett tételesen szerepeljen az asztali vagy csemegeszőlő besorolás is.

A programhoz való csatlakozási kérelmet és a szükséges igazolásokat legkésőbb július 15-ig, az elszámoláshoz szükséges pénzügyi dokumentumokat pedig legkésőbb november végéig fogadja a megyeileg illetékes Mezőgazdasági Igazgatóság. A csemegeszőlő-termés betakarítás előtti felmérését, termésbecslését és fajta-ellenőrzését a megyei Mezőgazdasági Igazgatóság és a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) szakembereiből alakított vegyes-bizottság végzi. A program finanszírozására szánt 15 millió lejes (3 millió eurós) keretösszeget a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium saját költségvetéséből biztosítja.

Sütő Attila