Thu. Apr 18th, 2024

Csökkenteni kell az uniós pályázatok bürokráciáját

Csökkenteni kell a bürokráciát az uniós pályázatok esetében, hiszen sem a vállalkozóknak, sem a gazdáknak nem az a dolguk, hogy haszontalan papírmunkával töltsék idejüket, hanem az, hogy tevékenységüket végezzék, energiájukat cégük, gazdaságaik működtetésére fordítsák – hangsúlyozta Winkler Gyula.

„A fejlődő vidéki közösségek sikerének kulcsa az a vállalkozói szellem, amely az itteni embereket jellemzi, hiszen a hagyományos tevékenységeket, az állattartást, erdőgazdálkodást, falfeldolgozást, növénytermesztést ma már egyéb változatos gazdasági tevékenységekkel egészítik ki, amelynek köszönhetően élhetővé teszik a vidéki településeket. A nem mezőgazdasági gazdasági tevékenységeket az Európai Unió is támogatja, érdemes erre pályázni, ráadásul azt szorgalmazzuk, hogy a következő költségvetési időszakban bővítsék az ilyen típusú uniós programokat” – mutatott rá az EP-képviselő, aki konkrét példákat is hozott, hogy milyen nem mezőgazdasági vállalkozásokra lehet uniós pályázattal támogatást kapni. ,,Akkor lesz esélyünk itthon tartani fiataljainkat a szülőföldön, ha a vidéki településeken is elérhetőek olyan szolgáltatások, programok, amelyekért korábban a városba kellett menni, beleértve a kulturális és szabadidős lehetőségeket is” – tette hozzá.

„Most zajlik az Európai Parlamentben a 2021 utáni költségvetés vitája, a végleges döntést pedig azok hozzák meg, a május 26-ai EP-választáson kapnak mandátumot. Egyértelmű az európai parlamenti választás tétje: folytatni kell a megkezdett fejlesztéseket, az uniós forrásokat felhasználva élhetőbbé kell tenni környezetünket a fiatal nemzedék számára. Az unióban az érdekek sokrétűek, nekünk, erdélyi magyaroknak ott kell lennünk, ahol a döntéseket meghozzák, ezért nemzeti ügy a május 26-ai választás” – hangsúlyozta az RMDSZ EP-képviselője.