Sat. May 21st, 2022

Csökken az energiaárak plafonja, kiterjesztik a drágulások kompenzálását

Az energiaárak plafonjának csökkentéséről és a drágulások kompenzálásának kiterjesztéséről állapodtak meg hétfő este a kormánypártok – számolt be a koalíció vezetőinek tanácskozása után Nicolae Ciucă miniszterelnök. Az intézkedések február elsejétől lépnek hatályba.

Sajtónyilatkozatában a kormányfő elmondta, a villamos energia esetében az eddigi kilowattóránkénti 1 lejes árplafont 80 banira csökkentik, az árkompenzáció esetében pedig a jogosultsági küszöböt az eddigi havi 300-ról 500 kilowattórára emelik. A kompenzáció nyomán így azoknak a lakossági fogyasztóknak, akik 500 kilowattóránál kevesebb villamos energiát használnak el, 68 banit kell fizetniük kilowattóránként.

A földgáz esetében az árplafont 37-ről 31 banira csökkentik kilowattóránként, az árkompenzációt pedig az eddigi 33-ról 40 százalékra emelik, a jogosultsági küszöb pedig másfélszeresére emelkedik. Így azoknak, akik nem fogyasztanak 1500 köbméternél több gázt a (november- március) fűtésszezonban, 22,1 banit kell majd fizetniük kilowattóránként.

Az intézkedések február elsejétől március 31-ig alkalmazzák, majd a tapasztalatok alapján döntenek a továbbiakról – magyarázta Nicolae Ciucă. Hozzátette: a szakértők becslése szerint a most bejelentett intézkedések mintegy 3 milliárd lejes többletterhet rónak a költségvetésre.

A miniszterelnök szerint a kormánynak gondja lesz arra is, hogy a korábbi árkompenzáció figyelembe vétele nélkül kiküldött energiaszámlákat a szolgáltatók visszavonják és kijavítsák, az érintetteknek pedig nem kell tartaniuk attól, hogy késedelmi kamatot fizettetnek velük, vagy felfüggesztik a szolgáltatást. Közölte, hogy a korrekció konkrét módozatáról kedden fog tárgyalni a villanyáram- és gázszolgáltatókkal.

Kérdésre válaszolva Nicolae Ciucă elképzelhetőnek nevezte, hogy a vállalatok esetében a munkahelyek megőrzéséhez kötik az állami támogatást. Elmondta azt is, hogy nem merülnek fel alkotmányos aggályok a tervezett sürgősségi rendelettel kapcsolatban, és hangsúlyozta, az intézkedések nem jelentenek visszarendeződést az energiaszektorban az árliberalizálás terén