Tue. Mar 5th, 2024

Csibi Csaba iskolákban népszerűsíti a fazekasságot

A művész annyi munkát fektetett bele eddigi munkáiba, hogy kár lenne, nem továbbadni azt. Egyelőre felesége, Márta, és lánya segít a festésben, de nagyobb vásárok előtt sógornője, sőt fia is besegít. Népszerűsíteni akarja a fazekasságot, ezért iskolákba járnak, hogy minden gyerek kipróbálhassa, hogyan készül el egy tárgy, miként kell bögrét festeni.

,,A sarmasági, zilahi, nagyfalui iskolákban már voltunk, ősszel tovább szeretnénk ezt a projektet folytatni, ezért volt szükségünk azokra a performáns eszközökre, amiket a Szilágy Kulturális Egyesület pályázata által kaptunk. Úgy vettük észre, hogy a gyerekeknek tetszik a fazekasság, főleg mikor készül a tárgy, van akinek nagyon jól megy, de azok sem kell feladják, akiknek elsőre nem sikerül, mert ez tanulható… .

Hosszú út vezetett el idáig, sokat kellett dolgozni ezért. 10 éve, amikor áttértünk a népi fazekasságra, még nem gondoltuk volna, hogy mindez ennyi munkával, befektetéssel, öszpontosítással jár. Akkor Szebenben a korondiak mutatták meg, hogyan készülnek a népi fazekas tárgyak. Ott próbáltuk ki először. Mindent, ami a műhelyben van, saját kezüleg építettem, a kemencét, a korongokat. A pályázati lehetőségnek és a megnyert szerszámoknak nagyon örültünk, mert ezáltal Szilágy megyében több ezer gyerekkel megismertethetjük a fazekasság mesterséget, mint ősi Szilágy megyei foglalkozást. Remélem, hogy a gyerekek közül, akikhez eljutunk a pályázat segítségével, lesz egy-kettő, aki megszereti, elsajátítja, s akár tovább viszi ezt a mesterséget” – mondta Csibi Csaba.”

A Szilágy megyei fazekasságról a Szilágyság e heti számában olvashatnak.