Sun. Oct 1st, 2023

Cseke Attila: megszüntetjük az építkezési szaktanácsadók és tervezési szakellenőrök egyeduralmát

A Fejlesztési, Közigazgatási és Közmunkálatokért felelős Minisztérium módosít az építkezési szaktanácsadók és tervezési szakellenőrök vizsgáztatását szabályozó előírásokon, és hamarosan új vizsgát ír ki – jelentette be Cseke Attila. A javasolt módosításokat tartalmazó miniszteri rendeletet ma bocsátotta közvitára a szaktárca.

„Súlyos szaktanácsadó- és szakellenőr- hiány van, ez akadályoztatja az építkezések folyamatát. A meglévő szakemberek életkora meghaladja a nyugdíjkorhatárt, új vizsgát pedig évek óta nem írtak ki” – nyilatkozta a miniszter. Az építkezési szaktanácsadók és tervezési szakellenőrök feladata ellenőrizni a tervrajzok és az épületek szerkezeti biztonságát, a tűz- és földrengés-biztonsági intézkedések, illetve a higiéniai és energetikai előírások betartását.

Cseke Attila rámutatott: a minisztérium nyilvántartása szerint jelenleg 572 építkezési szaktanácsadó munkavégzése engedélyezett Romániában különböző felügyeleti szakterületeken, ezeknek azonban több mint fele 70 év feletti és további 22 százaléka 60-70 év közötti. Tűzvédelmi szakértő csupán 18 van a fővárosban és további 23 országszerte, 24 megyében pedig egyáltalán nincs tűzvédelmi szakértő.

A szaktárcavezető hangsúlyozta: három éve nem volt kiírva szakértői vizsga, mert a hatályos rendelkezések szerint a vizsgáztató bizottsághoz szükséges tíz, már engedélyezett szakértőt nem tudták összehívni. Ugyanakkor a vizsga szóbeli részét is megszűnteti az új szabályozás, így nem marad lehetőség szubjektív okok miatt akadályoztatni a vizsgázók engedélyezését.

A közvitára bocsátott miniszteri rendelet előírja: évente kétszer kötelező vizsgát kiírni, 45 nappal előtte meg kell azt hirdetni, a szakirodalmat pedig közzé kell tenni. A hatályos rendelkezésekkel ellentétben, amelyek szerint a vizsgát Bukarestben szervezték, az új rendelet kimondja: Kolozsváron, Brassóban, Konstancán, Temesváron és Jászvárosban is vizsgáztatnak, a bizottság pedig a már engedélyeztetett szakértőkön kívül egyetemi tanárokból, az Országos Építési Felügyelőség, az Országos Katasztrófavédelemi Felügyelőség és a minisztérium képviselőjéből áll. Ugyanakkor az új rendelkezés szerint ötévente ellenőrzik az engedélyezéshez szükséges feltételek teljesítését.

rmdsz.ro