Mon. Oct 2nd, 2023

Cseke Attila: megkötöttük a szerződést a Helyreállítási Alapból finanszírozott beruházásokra, áprilisban indulhat a pályázás

A Fejlesztési, Közigazgatási és Közmunkálatokért felelős minisztérium aláírta a Helyreállítási Alapból finanszírozott és a fejlesztési szaktárcához tartozó beruházásokról szóló szerződést az Európai Beruházások és Projektek Minisztériumával – jelentette be Cseke Attila. A fejlesztési miniszter elmondta: a szaktárca elkészítette a pályázati szabályozást és útmutatót is, így április elsejétől kezdődhet a pályázás.

A fejlesztési szaktárca két fontos beruházás típust finanszíroz, a tömbházak és közintézmények felújítását, illetve az önkormányzatoknak szánt befektetéseket.

Az épület felújításra 2,2 milliárd eurót különített el a szaktárca, és megteremtette annak a lehetőségét, hogy egy ennél 30 százalékkal nagyobb összegre, azaz 2,8 milliárd euróra kössön finanszírozási szerződéseket. „Így biztosíthatjuk, hogy minden rendelkezésre álló eurót felhasznál Románia és nem adunk vissza el nem költött pénzt Brüsszelnek” – mutatott rá az RMDSZ-es miniszter.

Az összegből energiatakarékossá tesznek 1,3 milliárd négyzetmétert, azaz körülbelül 1.400 tömbházat és 2.000 közintézményt. A földrengésveszélyes régiókban földrengésbiztossá is teszik az energetikai szempontból felújított épületeket. A széndioxid kibocsátás csökkentését eredményezi a felújítás – mutatott rá Cseke Attila.

Az önkormányzatoknak szánt, eredetileg 2,12 millió eurós alap, amely a 30 százalékos növekedés után 2,7 milliárd euróra duzzadt, az önkormányzatok zöldebb infrastruktúráját fogja szolgálni.

Az összegből 1.135 elektromos vagy hidrogén technológiás autóbuszt, trolibuszt, villamost és mikrobuszt vásárol a minisztérium, és 13.200 töltőállomást országszerte.

A szaktárca továbbá 5.522, fiataloknak, orvosoknak és tanítóknak szánt, energiatakarékos lakást épít, 1.091 km bicikli utat és energia hatékony, korszerű bölcsődéket.  

A fejlesztési szaktárca összesen 5,55 milliárd euróval támogatja a helyreállítási Alapból finanszírozott beruházásokat – összegezte Cseke Attila fejlesztési miniszter.

További részletek: https://bit.ly/3L54MaD