Mon. Oct 2nd, 2023

Cseke Attila: mától pályázhatnak az önkormányzatok a gázhálózati beruházásokra

Árpilis 26-ig iktathatják kéréseiket az önkormányzatok az Anghel Saligny finanszírozási programon keresztül támogatott gázhálózati beruházásokra – jelentette be Cseke Attila fejlesztési miniszter.

A szaktárcavezető rámutatott: megjelent a Hivatalos Közlönyben a 278/167/2022-es számú közös miniszteri rendelet, amely az Anghel Salingy beruházásokra vonatkozó alkalmazási szabályozást tartalmazza, ezért a minisztérium mától a következő 45 napban várja a pályázatokat.

A szaktárca továbbá az önkormányzatok rendelkezésére bocsátotta a https://investitii.mdlpa.ro digitális felületet, ahol iktatni lehet a finanszírozási kéréseket.

Mint ismeretes, a fejlesztési minisztérium 50 milliárd lejt különített el az utak, hidak, víz-, szennyvíz- és gázhálózatok kiépítésére, kibővítésére és korszerűsítési munkálataira, továbbá átvesz újabb 105 gázhálózat fejlesztésére vonatkozó finanszírozási kérést az Európai Beruházások és Projektek Minisztériumától. Az RMDSZ javaslatára így a kormány összesen 55,5 milliárd lejjel támogatja a közüzemesítést.

„Ebből az összegből 2.500 km gázhálózatot építünk és 150.000 családot kötünk rá a kibővített, korszerűsített hálózatra” – hangsúlyozta Cseke Attila, majd hozzátette: a pályázatok érkezési sorrendje nem számít, a cél az, hogy jól megírt, támogatható kéréseket kapjon a szaktárca.