Fri. Jul 12th, 2024

Cseke Attila: hétfőtől ismét lehet pályázni épület-felújításra

Október tizedikén indítja újra a fejlesztési minisztérium a helyreállítási alapból finanszírozott épület-felújítási programját. A pályázatokat leadási sorrendben bírálják el – hívta fel a figyelmet Cseke Attila RMDSZ-es fejlesztési miniszter. Az első pályázási kör után megmaradt 985 millió eurós összegekre lehet benyújtani finanszírozási kéréséket, október 10-én, reggel 10 órától kezdődően, online, a fejlesztési minisztérium honlapján.

Az új pályázati útmutató szerdán jelenik meg a Hivatalos Közlönyben, és a fejlesztési minisztérium honlapján – tette hozzá az RMDSZ-es szaktárcavezető. A minisztérium a tömbházépületek és közintézmények energiatakarékossá tételére nyújt finanszírozást, és az első kiírástól eltérően, amikor egymással nem versenyben, megyékre lebontott összegekre pályázhattak az önkormányzatok és központi hatóságok, most a pályázatok érkezési sorrendje fog számítani.

Minden olyan önkormányzatot, aki pályázni szeretne arra bíztatok, hogy jól előkészített dokumentumcsomagot dolgozzon ki, és gyorsan, pontosan pályázzon” – mutatott rá Cseke Attila.

A tömbházlakások energiatakarékossá és földrengésbiztossá tételére 2.760.000 eurót lehet pályázni, 59.990.000 eurót hívhatnak le az önkormányzatok olyan tömbházak felújítására, amelyek elszegényedéssel veszélyeztetett területeken találhatóak, a mérsékelt energiahatékonysági beavatkozásokra 147.530.000 eurót és a fokozott energiatakarékossági beavatkozásokra 40.590.000 eurót. Középületek esetén a minisztérium 105.550.000 eurót biztosít az épületek energiatakarékossá és földrengésbiztossá tételére, a mérsékelt energiahatékonysági beavatkozásokra 469.490.000 eurót és a fokozott energiatakarékossági beavatkozásokra 149.820.000 eurót. A minisztérium továbbá támogatást biztosít a felújított épületek melletti elektromos töltőállomásokra is.

Mint ismeretes, a minisztérium korábbi pályázati kiírására 1.437 finanszírozási kérés érkezett, összesen több mint 2 milliárd euró értékben.