Thu. Jun 20th, 2024

Cseke Attila: a kormány által tárgyalt közigazgatási törvénykönyv évtizedekkel veti vissza Romániát a kisebbségi jogok tekintetében

Elfogadhatatlan a kormány által elrendelt közigazgatási törvénykönyv. A kisebbségi jogok tekintetében több tíz évvel veti vissza Romániát, a 90-es évek állapotára” – nyilatkozta Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője arról a tervezetről, amelyet kedden, kormányülésen elfogadásra terjesztettek.

A parlamenti munka során kidolgozott törvénykönyv-javaslathoz az RMDSZ törvényhozói közel száz módosítást fogalmaztak meg, ebből számos javasolt rendelkezés a nyelvi jogokra jelentett volna garanciát, és bővítette volna azokat. „Amit szakmai munkával és politikai támogatással a parlamentben sikerült elérnünk, azt a kormány teljes mértékben figyelmen kívül hagyta, és kitörölte a tegnap tárgyalt változatból” – nyomatékosított a közigazgatási törvénykönyv kidolgozásáért felelős parlamenti különbizottság tagja, majd hozzátette: „a kormány azt az álláspontot képviseli, hogy Románia egy modell ország a kisebbségi jogok tekintetében. Ezzel szemben a sürgősségi rendelet a megszerzett nyelvi jogokat is eltörli, olyan jogokat, amelyeket 13 éve hatályban lévő törvény szentesít.”

A közigazgatási törvénykönyv-javaslatot a parlament fél éves szakbizottsági munka után megvitatta és elfogadta, azonban az ellenzéki pártok alkotmánybírósági óvást emeltek ellene, így nem léphetett érvénybe.

Értesüléseink szerint az egyetlen RMDSZ által javasolt nyelvi jogokra vonatkozó előírás, amely benne maradt a kormány által elfogadott változatban, azt írja elő, hogy anyanyelvű formanyomtatványok segítsék ezután az önkormányzati ügyintézést, bár azok elfogadtatását lényegesen megnehezítették” – mondta el Cseke Attila.

A rendelet a parlament asztalára kerül jóváhagyásra. „Az RMDSZ nem ért egyet a sürgősségi kormányrendeletek útján eszközölt törvénymódosítással. Ma ismét beigazolódott, hogy a széleskörű parlamenti vita és megalapozott szakmai munka jó tervezeteket, a kormány sürgősségi rendeletekkel hozott döntései pedig súlyos hibákat eredményez. A parlamenti munka során az RMDSZ ismét beterjeszti módosításait, harcolni fogunk a nyelvi jogokért” – jelentette be a frakcióvezető.

RMDSZ-tájékoztató