Thu. Jun 8th, 2023

Családi napok Zilahon – Élettel töltötték meg a teret a magyar közösségek

Évente kétszer – tavasszal és ősszel – szinte egyhetes eseménysorozaton vehet részt a szilágysági magyar közösség Zilahon, a Szikszai téren. A tavaszi ünnepséget a múlt héten tartották.

Nebuló-focikupával startolt az idei Szilágysági családi majális, amelyen a magyar tagozaton tanuló zilahi kisdiákok vettek részt. A hétvégéhez közeledve, a Szilágyságba látogatott az első magyar űrhajós, Farkas Bertalan, aki zilahi, krasznai és szilágyperecseni iskolásokkal találkozott, megosztotta űrbéli élményeit, és válaszolt az érdeklődők kérdéseire. A fiatalabbak kíváncsisága határtalan volt, de többször is elhangzott, tanulni kell, mert nagy lépéseket csak tanulás árán érhet el az ember.

,,Farkas Bertalanról mindenkinek az űrutazás és az űrhajózás jut az eszébe. Számunkra szinte lehetetlen kijutni az űrbe, de Berci bácsi személyesen kalauzolt bennünket, krasznaiakat a megörökített élményein keresztül a nagy univerzum felé. Arra a kérdésre, ki szeretné követni példáját, szinte minden gyerek felemelte a kezét. Nekik azt tanácsolta, hogy tanuljanak sokat, sajátítsanak el minél több nyelvet és sportoljanak, hogy edzett legyen a testük ehhez a nem mindennapi feladathoz.

A Farkas Bertalan Oktatási és Módszertani Központ egy 25 000 euró értékű egyedülálló és hatékony oktatásfejlesztő termékeket és programokat tartalmazó online szoftvercsomagot adott át Kovács István polgármesternek, amelyet a helyi iskola diákjai és tanárai használhatnak, alkalmazhatnak az elkövetkezendő időszakban” – mesélte a krasznai találkozás kapcsán Oláh Tünde szervező.

A péntek délután a musical és operett szerelmeseinek kedvezett. Magyarországi előadók, Mahó Andrea, Csengeri Attila, Simon Panna Bogi és Jenei Gábor művészek örökzöld slágereket adtak elő, néha dalra fakasztva a közönséget, akik tapssal jutalmazták a színvonalas előadást.

Élettel töltötték meg a teret a magyar közösségek

A sport, zene és a fiataloknak szánt „tudományos” előadás után a szórakozásé volt a főszerep. Vasárnap, a reggeli órákban a magyar községek sátraikat állították, díszítették, miközben a férfiak és a hölgyek az aznapi ebéd hozzávalóit készítették elő. Hámozták a burgonyát, pucolták a hagymát, szeletelték a húst, sütötték a fánkot és a lángost, hogy ne csak a látvánnyal, hanem az illattal is a térre csalogassák a családokat. Előkerült a bemelegítést szolgáló jó szilágysági bor, pálinka, amely a jó hangulatot garantálja. A zilahiak mindeközben már hangoltak, citeráztak, nótázgattak, táncra perdültek, „elvégre ünnepelni, szórakozni, mulatni gyűltek össze”.

A rendezvényről részletesen a Szilágysági hetilapban és a https://maszol.ro/belfold/Csaladi-napok-Zilahon-Elettel-toltottek-meg-a-teret-a-magyar-kozossegek oldalon olvashatnak.