Thu. Jun 20th, 2024

Csak az állandó, folyamatos munkának van eredménye – tevékenységek Szilágyzoványon

Hálával gondolunk vissza az elmúlt élményekben gazdag időszakra a „Ciberke” néptáncegyüttes és a szilágyzoványi RMDSZ Nőszervezet tagjaival. Ősszel megalakult egy új kezdő csoport, így Szilágyzoványon jelen pillanatban három tánccsoport működik különböző szinten 40 táncossal. Minden korosztály számára igyekszünk biztosítani az életkori sajátosságoknak megfelelő szintű oktatást. 

Tavasszal Vámosi István debreceni néptáncoktató tartott felkészítőt a nagyoknak, és sikerült egy új bökönyi koreográfiát összeállítani. Táncosainkkal igyekszünk heti rendszerességgel próbálni, hiszen csak az állandó, folyamatos munkának van eredménye. Táncosainkkal lelkesen készültünk a júniusi előadásra színdarabokkal és néptánccal. Azt hiszem, elmondhatjuk, hogy sikeres előadás volt. Végre ismét megtelt a kultúrotthon vidám gyerekhanggal, néptánccal, szívünk pedig hálával. Közben a haladó csoporttal megleptük egy volt táncosunkat a lakodalmán egy táncelőadással, részt vettünk a Szilágysomlyói „Ioan Ossian” Műszaki Líceum megalakulásának 120. évfordulójának ünnepségén, valamint felléptünk Zilahon a hagyományőrző szilágysági napon.

Az RMDSZ Nőszervezet is szorgalmasan munkálkodott eközben. Tavaly ősszel szüreti mulatságot szervezett, a Mosolygó Karácsony keretén belül 30 ajándékcsomagot osztottuk ki, megemlékeztünk a magyar kultúra napjáról, megszerveztük a Szervezet születésnapját, gyerekeinknek a húsvéti Zsongást, közben egy-egy színházi előadásra is sortkerítettünk, hiszen minden együtt töltött idő összehozza a csapatot. Így volt a júliusban megszervezett „Varrd magad a viseleted” tanfolyam alkalmával is. Mostmár elmondhatjuk, hogy minden tagnak megvan a saját viselete, amelyet a következő előadásunkon szeretnénk is megmutatni. Köszönet a SZIT-nek és Katona Ibolyának, az egyesület elnökének a lehetőségért, illetve Fazakas Máriának „a mi Mariska néninknek” az útmutatásért, Kovács Évának a segítségért. Július 29-én hagyományos kenyérsütést tartottunk a Nőszervezet tagjaival, melyet közös vacsorával zártunk.

Augusztus 15-19. között megtartottuk a tánctábort táncosaink részére. A 3 csoporttal felváltva foglalkozott Vámosi István és felesége, Ágnes. A kisebbek népi gyermekjátékokkal és a tövisháti táncunk alaplépéseivel, a középső csoport kraszna- és berettyó-menti tánclépésekkel ismerkedtek meg, míg a haladók a bökönyi koreográfiát egy legényes összeállítással gazdagították. A közös vacsorát táncházzal zártuk. Két nap részt vettek a táborban a kémeri „Husajósok” néptáncegyüttes tagjai is.

Köszönet mindazoknak, akik anyagiakban, lelkiekben támogatták a „Cibermák” Kulturális Egyesület rendezvényeit. Külön köszönet az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Csoóri Sándor Alapnak, a helyi tanácsnak, Márkus László polgármester úrnak és a szülőknek. Sikerült a legényeknek új ingeket varratni mindkét csoportban, a lányoknak alsószoknyát, viseletet kaptak, valamint új cipőket, csizmákat vásároltunk, illetve a haladó csoportban lévő fiúknak meg van rendelve a teljes szilágysági népviselet. Nem utolsó sorban köszönet a táncosoknak és az RMDSZ Nőszervezet tagjainak, akik gazdagabbá teszik életünk Szilágyzoványon. Jelszavunk: Együtt, egymásért tiszta szívvel!

A hagyomány nem a hamu őrzése, hanem a  láng továbbadása!” (Morus Tamás)

Nagy Helga, Csiki Elemér