Mon. Oct 2nd, 2023

CNAS: a kisnyugdíjasoknak nyújtott egyszeri támogatást nem veszik figyelembe a 90%-os gyógyszerárkedvezményre való jogosultság megállapításakor

A kisnyugdíjasoknak januárban nyújtott egyszeri támogatás nem befolyásolja a 90 százalékos gyógyszerárkedvezményhez megszabott felső jövedelemhatárt – hívja fel a figyelmet az Országos Egészségbiztosítási pénztár (CNAS).

Az intézmény képviselői hétfői közleményükben emlékeztetnek, a 2021/132-es sürgősségi kormányrendelet értelmében az 1600 lejnél kisebb nyugdíjjal rendelkezők januárban a nyugdíj mellett egy egyszeri juttatásban is részesülnek. Ez a pótlék azonban nem minősül nyugdíjból vagy szociális juttatásból származó jövedelemnek, mivel az állami költségvetésből folyósítják, így nem veszik figyelembe a 90 százalékos gyógyszerárkedvezményre való jogosultság megállapításakor, amelynek a legtöbb 1429 lejes nyugdíj az előfeltétele – hangsúlyozza a CNAS.

2022. január elsejétől a gyógyszerek referenciaárának 90%-os kompenzációjában részesül minden nyugdíjas, akinek maximum 1429 lej a nyugdíja. Az erről szóló határozatot december végi ülésén hozta meg a kormány, a nyugdíjpont értékének szintén január 1-jétől hatályos 10 százalékos emelkedésével indokolva az intézkedést. Eddig az 1299 lejnél kisebb nyugdíjjal rendelkezők voltak jogosultak a gyógyszerárkedvezményre.