Sun. Jun 16th, 2024

Ciucă: ezen a héten elfogadja a kormány az energiaárak korlátozásáról és a növekedésük kompenzálásáról szóló új jogszabályt

Ezen a héten elfogadja a kormány az energiaárak korlátozásáról és a növekedésük kompenzálásáról szóló, április 1-jétől egy éven át érvényes intézkedéseket – közölte hétfő este a miniszterelnök.

Nicolae Ciucă leszögezte, a havonta legtöbb 100 kilowattóra (kWh) elektromos energiát elhasználók április 1-jétől 0,68 lejt fognak fizetni kilowattóránként az áramért, 100 és 300 kWh közötti fogyasztás esetén pedig 0,8 lejt. A földgázért 0,31 lejt kell majd fizetniük kilowattóránként a háztartási fogyasztóknak. A nagyfogyasztók kivételével – amelyek külön állami támogatásban részesülnek majd – minden romániai vállalat számára a villamos energia ára egységesen 1 lej, a gázé pedig 0,37 lej lesz kilowattóránként – ismertette a tervezett intézkedéseket a kormányfő.

A miniszterelnök hozzátette, a kormány tárgyalásokat folytat az Európai Bizottsággal a nagyfogyasztóknak, például a vegyipari kombinátoknak és a nyersanyag-feldolgozó üzemeknek megítélt támogatások további folyósításáról.

A kormányfő ugyanakkor ismét arról biztosított mindenkit, hogy Románia élelmiszer-ellátását semmilyen veszély nem fenyegeti. “Az ellátás zavartalan, a készleteinkből biztosítani tudjuk az élelmiszereket. A kormány minden támogatást megad a gazdáknak a mezőgazdasági év előkészítéséhez” – mondta Ciucă.