Mon. Apr 12th, 2021

Cîţu: Országon belül zöld igazolvány nélkül vakációzhatnak a polgárok

Florin Cîţu miniszterelnök hétfőn úgy nyilatkozott, országon belül az európai oltási igazolvány nélkül indulhatnak majd vakációzni az állampolgárok.

Arra az újságírói kérdésre, hogy Románián belül is alkalmazzák-e majd az európai oltási igazolványt, a kormányfő úgy felelt: ,,Nem. Semmiképpen sem. Romániában nem fogják bevezetni a zöld igazolványt, a románok anélkül fognak vakációra indulni. Azért lesz ez a minisztériumközi bizottságunk, hogy biztosítsuk a szabályok betartását, de a zöld igazolvány nélkül.”

Florin Cîţu azt mondta, szeretné, ha – az óvintézkedéseknek köszönhetően – az idei nyarunk ,,sokkal jobb és biztonságosabb” lenne, mint a tavalyi. Reményét fejezte ki ugyanakkor, hogy a vendéglátósok is tiszteletben fogják tartani ezeket az intézkedéseket.

Az Európai Bizottság elektronikus zöld igazolvány kiállítását javasolta az állampolgárok EU-n belüli biztonságos utazása érdekében a COVID-19 világjárvány idejére. A zöld igazolvány azt fogja bizonyítani, hogy tulajdonosa megkapta a COVID-19 elleni oltást, vagy kigyógyult már a betegségből, vagy negatívan tesztelték koronavírusra.