Tue. Jul 16th, 2024

Cîţu: Nem fogjuk emelni az adókat, ez egy vörös vonal, amelyet nem lépünk át

A kormány nem tervez adóemelést – jelentette ki szerdán Florin Cîţu miniszterelnök.

Cîţut arról kérdezték a kormányülést követően, mi a biztosíték rá, hogy az állami vállalatok átszervezésekor nem a hozzáértő alkalmazottakat fogják elbocsátani, megtartva a beprotezsáltakat, illetve, hogy nem kerül sor bizonyos tarifák megemelésére annak érdekében, hogy biztosítsák egyes vállalatok pénzügyi szükségleteit.

,,Először is az általunk hozott intézkedések révén több pénz marad a magánszektorban, marad a vállalatoknál, az állampolgároknál. Az első pillanattól fogva azt mondtam, hogy nem emeljük az adókat, és nem fogjuk emelni az adókat. Ez egy vörös vonal, amelyet nem lépünk át, nem emeljük az adókat, tehát nem érinti az állampolgárokat és a magánvállalkozásokat sem” – mondta Cîţu.

Az állami vállalatok reformja kapcsán úgy vélekedett: az, hogy kit bocsátanak el és kit nem, az átszervezési terv bemutatásakor derül majd ki, amelyet jóvá kell hagyniuk az illetékes hatóságoknak.

,,Nem növelhetjük évente a támogatásokat. Mondok egy példát: a mostani támogatások csaknem négyszer nagyobbak a 2017-es értéknél. Ezek a támogatások azért nőttek, mert nőttek a fizetések. Azt kérdezném önöktől és a román állampolgároktól: miközben az utóbbi négy évben duplájára nőttek a fizetések, úgy érzik, hogy a köztisztviselők teljesítménye is duplájára nőtt? Ha igen, megyünk tovább, de ha nem, akkor intézkednünk kell” – fogalmazott a kormányfő.

agerpres.ro