Wed. Sep 27th, 2023

Cîmpeanu: kimaradt a kormányhatározatból az a cikkely, amely a magán tanintézetekben is felfüggeszti a jelenléti oktatást; ki lehet egészíteni a határozatot

Vélhetően tévedésből nem emelték be a hétfőtől érvénybe lépő korlátozásokról szóló kormányhatározatba az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) azon rendelkezését, miszerint a magánóvodákban és -iskolákban is fel kell függeszteni a jelenléti oktatást a következő két hétben, nem csak az állami tanintézetekben – nyilatkozta vasárnap az oktatási miniszter, hozzátéve, hogy a visszás helyzet orvosolható, ha kiegészítik a jogszabályt.

Sorin Cîmpeanu a Digi24 televíziónak adott nyilatkozatában emlékeztetett, a CNSU felhatalmazta az oktatási minisztériumot, hogy ültesse gyakorlatba a 91-es számú határozat 7. cikkelyét, így a szaktárca kéthetes vakációt rendelt el az állami óvodákban és iskolákban. A magán tanintézeteket azonban a minisztérium nem kötelezheti a tanév struktúrájának megváltoztatására, ehhez kormánydöntésre van szükség – magyarázta.

Hozzátette, vélhetően tévedésből nem emelték be a szigorításokról szóló kormányhatározatba a CNSU vonatkozó rendelkezését.

“Tudomásom szerint vannak magániskolák, amelyek értesítették a diákjaikat, hogy holnap mehetnek iskolába. Ez nem normális. Ha a kormányhatározatban benne lett volna ez a kitétel, nem keletkezett volna ilyen zűrzavar” – fogalmazott, hozzátéve, a minisztérium “megtette a kötelességét”, és felhívta a figyelmet a hibára.

A miniszter reményét fejezte ki, hogy kiegészítik a kormányhatározatot.

“A diákok egészségének biztosítása érdekében elfogadtuk a kéthetes vakációt. De akkor egységesen kell alkalmazni a szabályt, nem csak az állami oktatási intézményekre kell vonatkoznia” – nyomatékosította Sorin Cîmpeanu.