Mon. Jul 22nd, 2024

Cîmpeanu: A 2021-2022-es tanévben is folytatni lehetne a tananyagpótló órákat

Az online oktatás alatt felhalmozódott lemaradások pótlására szolgáló tanórákat a 2021-2022-es tanévben is lehetne folytatni – jelentette ki kedden Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter.

Az oktatási tárca a nap folyamán javaslatot tesz a felzárkóztató tanórákat előíró jogszabály módosítására úgy, hogy a programot, amely jelenleg a 2020-2021-es tanév második szemeszterére szól, a 2021-2022-es tanév során is folytatni lehessen, fejtette ki a tárcavezető egy Ploieşti-en szervezett konferencián. Hozzátette, a javaslatot a szenátus oktatási bizottsága elé terjesztik.

Cîmpeanu szerint nem csupán Románia, de a világ egyetlen oktatási rendszere sem volt felkészülve a pandémia előidézte válsághelyzetre, amely így nagyon nagy veszteségeket okozott mindenhol. Megjegyezte azonban, hogy értékeli a pedagógusok erőfeszítéseit, akik bár nem voltak felkészülve a klasszikustól teljesen eltérő online tanítási rendszerre, de megtettek minden tőlük telhetőt.

A miniszter szerint nem lehet biztosra állítani, hogy a tudás felmérése ebben az időszakban releváns volt, és hogy például tényleg a diák maga oldotta meg egyedül a felmérőkön feladott feladatokat. Mindez nagy lemaradásokhoz vezetett, szögezte le.

Cîmpeanu szerint rendkívül fontos a fizikai jelenléttel zajló oktatáshoz visszatérni minél előbb, amint a járványügyi helyzet azt lehetővé teszi. Véleménye szerint azonban az online oktatás nem fog végleg eltűnni az életünkből. Az oktatási rendszer digitalizálása jó dolog, csak meg kell tanulnunk megfelelőképpen gyakorlatba ültetni ott és ahol kell, szögezte le a miniszter.