Sun. Oct 1st, 2023

Büntetőeljárás ittas vezetés miatt

Június 7-én, szerdán 00.02 órakor a zilahi Simion Bărnuțiu utcán a közrendvédelmi rendőrök megállítottak egy személygépkocsit, amelyet egy 29 éves helybéli férfi vezetett.

Az alkoholszondás vizsgálat során megállapították, hogy a sofőr leheletében 1,25 mg/l tiszta alkohol koncentráció van.

A vezetőtől biológiai mintát vettek, hogy megállapítsák véralkoholszintjét, és a rendőrök bűnügyi eljárást indítottak alkohol vagy más anyag befolyása alatt elkövetett bűncselekmény miatt.

A rendőrök figyelmeztetnek:

Ne vezessen alkohol vagy pszichoaktív anyagok hatása alatt!

Az alkohol az egyik fő kockázati tényező, ha közúton való vezetésről van szó.

Az alkohol és a kábítószerek befolyásolják a járművezető képességeit: rontják az ítélőképességet (különösen a távolságok helyes megítélésének és a kockázat mértékének képességét), csökkent éberséget, késleltetett reakciót, álmosságot és csökkent látásélességet idéznek elő.

A közúti közlekedésre vonatkozó jogszabályok értelmében a 0,40 mg/l tiszta alkoholtartalom alatti légalkohol-koncentrációval vezetésen ért járművezetők 9 és 20 pont (1.305 és 2.900 lej közötti) közötti pénzbírságot és 90 napra a közúti vezetéstől való eltiltást kockáztatnak, míg az ezt a légalkohol-koncentrációt meghaladó járművezetők a büntető törvénykönyv szerint 1 és 5 év közötti szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követnek el.

Ugyanez a büntetés vonatkozik a tiltott szerek hatása alatt történő vezetésre is.