Tue. May 28th, 2024

Bevezették a munkahelyvédelmi bértámogatást Romániában

Megjelent a Hivatalos Közlönyben a munkahely védelmét bértámogatással ösztönző sürgősségi rendelet, amely arra ösztönzi a koronavírus-járvány miatt bajba jutott cégeket, hogy leépítések helyett rövidített munkaidő bevezetésével tartsák meg alkalmazottaikat. Az úgynevezett “Kurzarbeit” romániai változatáról szóló jogszabályt kedden ismertette a Hotnews.

A rendelet lehetővé teszi, hogy a szükségállapot vagy készenléti állapot idején azok a cégek, amelyeknek a forgalma legalább 10 százalékkal visszaesett az előző év azonos hónapjához képest, a munkaidő legfeljebb 50 százalékkal történő csökkentését vezessék be, miután erről a szakszervezetet, vagy az érintett alkalmazottakat legalább öt munkanappal korábban értesítették. Ha az intézkedés a munkavállalók legalább 10 százalékát érinti, a rövidített munkaidőben történő foglalkoztatás idejére a munkavállalók kieső jövedelmének 75 százalékát – de nem többet, mint a bruttó átlagbér 75 százalékát – az állam átvállalja. Az adó- és járulékköteles támogatást a munkáltatónak utólag térítik meg a munkanélküli segélyalapból.

A sürgősségi kormányrendelet értelmében az idei évben az állam átvállalja a három hónapnál nem hosszabb határozott idejű munkaszerződéssel alkalmazott munkavállalók bérköltségének 41,5 százalékát, vagyis a bér adó- és járulékterheit. Azoknak a napszámosoknak, akik a koronavírus-járvány miatt nem dolgozhattak az állam – legfeljebb 3 hónapos időszakra – kifizeti a munkabérük 35 százalékát. A járványhelyzet miatt távmunkára áttérő munkáltatók év végéig alkalmazottanként 2500 lejes támogatásra pályázhatnak a szükséges számítástechnikai eszközök beszerzése, vagy elszámolása érdekében.

maszol.ro