Fri. May 31st, 2024

Beutazás Magyarországról: a határon át ingázók nem karanténkötelesek

A román-magyar határon át ingázókat nem érinti, hogy Románia 14 napos karanténkötelezettséget vezetett be szerdától a Magyarországról és érkezők számára. Legalábbis így értelmezi a rendelkezést a határrendészet.

Szerdától 14 napos karantén vár Romániában a Magyarországról beutazó személyekre. Azokkal a tünetmentesekkel szemben, akik egy hét után elvégeztetik a koronavírus-tesztet és annak eredménye negatív, a tizedik napon feloldják a karanténkötelezettséget. Ugyanakkor nem kell karanténba vonulniuk a Magyarországról érkezőknek akkor, ha három napnál (72 óra) rövidebb időre érkeznek Romániába és friss – legfeljebb 48 órája végzett – negatív koronavírus-tesztet tudnak felmutatni a határon. A Máramarosszigeti Határrendészeti Felügyelőség – hozzájuk tartoznak a Szatmár megyei határátkelők is – értelmezése szerint a kedd este bejelentett korlátozások nem érintik a határon át ingázó munkavállalókat, a tanulni átjáró diákokat vagy azokat, akiknek ingatlanjuk, kertjük, gyümölcsösük van a határ egyik vagy másik oldalán.

Iulia Stan szóvivő elmondta: az ingázók ugyanúgy mehetnek reggel magyarországi munkahelyükre és térhetnek délután vissza Romániába, ahogyan eddig, az egyetlen feltétel a munkáltatói igazolás felmutatása. A tanulni átjáró diákoknak diák- vagy egyetemi igazolványt, az ingatlantulajdonosknak az adott ingatlan tulajdonjogát igazoló iratot kell felmutatniuk. A határrendészet szóvivője arra a kérdésünkre már nem tudott válaszolni, mi lesz a sorsa azoknak a határ menti 30 kilométeres sávban élőknek, akik eddig mindenfajta kötelezettség nélkül járhattak át Magyarországra. „Rájuk vonatkozóan egyelőre semmilyen pontosítást nem kaptunk” – mondta kedd este Iulia Stan.

korona.rmdsz.ro