Tue. Jul 16th, 2024

Beszélgetés Kocsis Évával, a Mozogj, Szilágynagyfalu! kezdeményezés megálmodójával

Mozogj, Szilágynagyfalu! címszó alatt hívja és a várja a mozogni vágyókat Kocsis Éva fitnessedző, a közösségi oldalán pedig rengeteg, általa is elkészített egészséges recepteket oszt meg. A fiatalos, lendületes kétgyermekes édesanya lassan már nyolc éve spor­tol, elmondása szerint csak nagyon különleges alkal­makkor hagyta ki a napi mozgást. Eddigi munkájáról, tapasztalatairól és jövőbeli terveiről kérdeztem őt.

 

Kérlek, mutatkozz be, meséld el, mivel foglalkozol.
Pszichológiát végeztem a Babeș-Bolyai Tudományegyetemen, a diplomám megszerzése után egyből fej­lesztőpedagógusként helyezkedtem el. Kisebb csoportos vagy egyéni foglalkozások során segítek főként a diszlexi­ás, diszkalkuliás, diszgráfiás gyerekeknek felzárkózni a tananyagban. Emellett a férjemmel közösen vezetünk egy ajándékos-háztartási kellékes- és egy horgász boltot is.

 

Hogyan jött az életedbe a sport?
A nagylányom születése után szinte azonnal szülés utáni depresszióba estem, amiből futással próbáltam kilábalni. Egészen addig még csak köszönőviszonyban sem voltam a sporttal. Hatodikos koromban asztmával diagnosztizáltak, sosem hagytam el a lakást anélkül, hogy a spray vagy az inhaláló gépem nincs nálam, éppen azért volt meglepő, hogy a futással viszonylag hamar rendbejöttem. Eleinte nagyon érdekesek voltak ezek az alkalmak, hiszen a betegségem miatt mindig is fel voltam mentve tornából, nem is érettségizhettem belőle, így még kocogásnak is meredeken nevezném az első köröket. Ennek ellenére tíz hónap elteltével beiratkoztam életem első futóversenyére, amit Kolozsváron tartottak, és ahonnan a negyedik hellyel tértem haza. Ez a verseny hatalmasat dobott az önbizalmamon és a lendületemen.

 

Honnan jött a „Mozogj, Szilágynagyfalu!” ötlete?
Tulajdonképpen nem is saját ötletből cseperedett ki ez a kezdeményezés, hanem a gyerekek álmodták meg, én csak rájuk hallgattam. Az Iskola másként prog­ramon belül kezdtem el mozgással teli, aerobic-hoz hasonló órákat tartani számukra, amit nagyon megkedveltek, különlegesnek tartották, hiszen egyáltalán nem hasonlított a jól megszokott tornaórákhoz. Később aztán arra kértek, tartsak ilyen órát máskor is, ne csak évente egyszer, hanem hetente akár több alkalommal is. Motiváltnak éreztem magam ebben, úgy gondoltam, nagyon is érdemes lenne ezzel foglalkoznom, éppen ezért elvégeztem egy fitnesz-kurzust, ami feljogosít arra, hogy egyéni és csoportos edzéseket tartsak. A polgármesteri hivatal támogatásával és közbenjárásával kaptunk egy termet, ahol azóta is heti szinten tevékenykedünk. Öt-hat évvel ezelőtt csak gyerekekkel foglalkoztam, akiknek bár nagy volt a lelkesedésük, egyszer részt vettek egy-egy alkalmon, egyszer nem. Akkor kezdett el terebélyesedni a csoportunk létszámban és életkorban is, amikor egyik alkalommal beállt mozogni a gyermekét elkísérő édes­anya is, őt követte a másik anyuka, és így tovább. Hála a nagy lelkesedésnek, és annak, hogy különböző platformokon népszerűsítettem ezeket a programokat, az évek alatt odáig fejlődött, hogy már heti három nap, két különböző időpontban is összegyűltünk egy-egy közös edzésre.
Külön öröm számomra, hogy egyre több velem egykorú, felnőtt édesanya gondolja úgy, hogy mozognia kell, az pedig még inkább szívet melengetőbb, hogy két hatvan év körüli nagymama is csatlakozott hozzánk, akik szinte minden alkalmon részt vesznek, lelkesek, annak ellenére, hogy azelőtt szinte sosem sportoltak.

 

Szerinted miért fontos az egészséges életmód és a sportolás? Mit ad hozzá az ember életéhez?
Szerintem igaz a mondás, miszerint a hosszú élet titka a sportolás és az egészséges táplálkozás. Emellett nem mindegy, hogyan öregedsz meg, el tudod látni magad vagy sem. Nálunk, a családban az idősebb generáció néhány tagja nagyon hamar meghalt olyan egészségügyi okok miatt, ami kimondottan megelőzhető lett volna, ha egészségesebb életmódot folytatnak. Azon az állásponton vagyok, hogy ha ma módomban áll tenni valamit ma­gamért, az egészségemért, miért ne tenném meg? Azért, mert nehéz? Mert túl kényelmes vagyok? Itt vannak a gyerekeink, és még mi is fiatalok vagyunk, egészségesek kell lennünk, ha ki akarjuk bírni azt, amit a világ elénk állít, éppen ezért teszek minden nap azért, hogy jó legyen. Bízom benne, hogy egy idő múlva nem csak az i­­lyen fogyasztó bogyók álhíre fog elterjedni a köztudatban, hanem a mozgásé is; az ember majd ráébrednek arra, hogy egy kis futás, egy kis tánc nem kerül pénz­be, csak felveszed a cipődet, csinálod, és máris jobban vagy tőle. A kulcsszó a minőségi életben rejlik, mert egyáltalán nem mindegy az életmódunk. Ha egészséges vagy, általában jobban keresel, ha jobban keresel, jobban élsz, ha jobban élsz, akkor nagyobb a béke és a tér magad körül, amit meg tudsz teremteni, és máris nincs akkora feszültség az életedben. Láncreakcióként működik ez is, egyik dolog követi a másikat, és ha nincs meg az alap, akkor összedől a jól felépített kis életünk. Az ember úgy lett kitalálva, hogy sokat mozogjon, vándoroljon, ez a felgyorsult világunkban az autóknak köszönhetően szinte teljesen a minimálisra redukálódott, minden csak egy karnyúj­tásnyira van tőlünk, az ember viszont ugyanaz maradt, és sokkal kevesebb fizikai terhelésben részesül. Ezért van a társadalom nagyrésze elhízva, ezért alakulnak ki gyakran a különféle betegségek is. Nem kell fitnessguruvá válni, éjjel-nappal a konditeremben ülni, csirke-brokkoli-rizs hármasán leélni az életünket ahhoz, hogy frissek, fiatalosak, lendületesek maradjunk, elég egy megfelelő életmód kiválasztása és a rendszeres mozgás.

 

Milyen hibába esnek azok az emberek, akik bár tennének az egészségükért, inkább a kényelmes megoldást választják?
Nap mint nap találkozom azzal az élethelyzettel, hogy az emberek ár-érték arányban gondolkoznak: mindennek ára van, értéke viszont jóval kevesebb. Úgy gondolják, ha fizetnek x összeget bizonyos dolgokért, azzal ők már tettek az egészségükért. Ott rontják el, hogy megvesznek minden olyan egészségesnek csúfolt, drága, túlárazott dolgot a boltból, amire ráírták, hogy egészséges, és zöld zacskóba csomagolták – mert ami zöld zacskóban van, az egyértelműen egészséges, függetlenül attól, hogy háromszor több adalékanyagot tartalmaz, mint az olcsóbb változata. Sokan azt gondolják, néhány nap alatt meg lehet szabadulni azoktól a kilóktól, amelyek eredetileg hosszú hónapok alatt gyűltek össze, pedig ugyanúgy hónapok, évek kellenek ahhoz, hogy teljes mértében leadjuk ezeket, és megtartsuk azt az alakot, amire mindig is vágytunk.

 

Milyen céljaid vannak a jövőre nézve?
Nemsokára nagy változás fog történni az online térben való létezésemnek. A Mozogj, Szilágynagyfalu! nevet hamarosan Változz Velem!-re fogom cserélni, egy szinttel magasabbra szeretném emelni ezt a mozgalmat. Folya­matban van a Youtube csatorna létrehozása is, ahova különböző videókat szeretnék feltölteni. Emellett szeretnék egy táplálkozástanácsadási kurzust is elvégezni, hiszen az egészséges életmód két alappillére a 70% tiszta étkezés és 30% mozgás.

Az a legnagyobb célom, hogy az embereket rávegyem a mozgásra. Mindegy, hol laknak, mivel foglalkoznak, vegyenek fel egy edzőcipőt és csinálják, ne hagyják abba az első nehézség, falási roham vagy izomláz után. Próbálják belevinni ezt a napi rutinba, mint például a fogmosást, tartsák magukat hozzá, mert ez a titka. Szeretném, ha minden ember megismerné ezt az életérzést, ezt a boldogságot, amit a sport öröme nyújt, hogy ők is abból a kiszélesedett szemszögből lássák a világot, ahonnan én is teszem, mióta az életem egyik központi részévé vált a futás és a mozgás. A facebook oldala­mon a különböző sporttal kapcsolatos tippek mellett az egészséges életmódhoz is olvashatnak tanácsokat, amelyek motivációként is megállják a helyüket ahhoz, hogy elkezdjék, felépítsék és fenntartsák azt az életet, amiért a szervezetük is hálás lesz számukra. Nem szabad elfelej­teni, hogy a testünk az a hely, amiben az egész hátralévő életünket leéljük, nem mindegy, hogyan tartjuk karban. Ha adunk a különböző külsőségekre, akkor a mozgásról se feledkezzünk meg.

Kabai Krisztina