Sun. Oct 24th, 2021

Beruházási támogatásokról

2021. október 25-e és 2022. január 25-e között lehet benyújtani a 4.1-es alintézkedésre (Mezőgazdasági üzemekben végrehajtott beruházások támogatása) vonatkozó igénylési dokumentumokat.

Erre a Vidéki Beruházások Finanszírozási Ügynöksége 4-es számú, a fizikai eszközök vásárlását lehetővé tevő intézkedésének keretében kerül sor. Erre összesen 760 millió eurót szánnak. Egyszerű mezőgazdasági eszközök és öntöző-, illetve vízelvezető rendszerek vásárlásának támogatására 125 millió eurót, a betakarítás korszerűsítésére 55 millió eurót, és ugyennyit szánnak azoknak az állattartó gazdáknak a támogatására is, akik feldolgozóüzemüket korszerűsítenék vagy marketingstratégiájukat javítanák.

A fiatal gazdák eszközbeszerzésre 75 millió euróra pályázhatnak. Az állattartók 240 millió eurós keretből hívhatnak le összegeket, míg a hegyvidéken gazdálkodók 60 millió eurós keretből.

A növénytermesztők (ide tartoznak azok is, akik üvegházakban vagy fóliasátrakban termelnek) és a burgonyatermesztők a gazdaságuk kiterjesztésére és korszerűsítésére 100 millió euróra pályázhatnak, a betakarítás modernizálására, tárolásra és a reklámozásra 50 millió euróra.

Sütő Attila