Mon. Dec 11th, 2023

Békében él és együtt ünnepel a két nemzet Varsolcon

Varsolc lakossága ismét ünneplőbe öltözött a hétvégén, hogy megélje hagyományait, együtt ünnepeljen a településről elköltözött, de a szívükben még mindig varsolci testvérekkel. A kétnapos ünnepséget a jó hangulat és az önfeledt öröm jellemezte, melyről a helyi és a vendégfellépők, néptáncosok gondoskodtak.

A vasárnapi istentiszteletet és a zoványi Thökölyi Vajk előadását követően, az egymás melletti két templomkert – az ortodox és református – határában lévő első és második világháborúban elesett varsolci hősök emlékére állított emlékműnél közös megemlékezésre került sor. Bréda Lajos RMDSZ-es polgármester ünnepi beszédében kiemelte, a falunap mindig összehozza a varsolciakat, éljenek bármilyen távol a településtől. Ilyenkor azok is ünnepelnek, akik bár itt születtek a faluban, más településen élnek és dolgoznak. „Nekünk ők is varsolciak maradnak, és biztos vagyok benne, hogy mindig nagy szeretettel jönnek Varsolcra, megnézni, milyen munkálatokat végeztünk, hogyan fejlődik a falu, meglátogatják egykori iskolájukat és a templomot, valamint mindazt, ami szép és jó volt, és megmaradt a mai napig”.

A polgármester elmondta, számos munkálatot végeztek az elmúlt időszakban, ugyanakkor tovább dolgoznak, és újabb projekteket indítanak el, hogy jövőre még szebb és még több fejlődést tapasztaljanak az ide ellátogatók. „Ahányszor alkalom van, megállunk az emléktábla előtt, ami 2000-ben, a két egyház közös elhatározásával épült, és amely az első és második világháborúban elhunyt magyar és román apáink emlékét őrzi. Feltesszük a kérdést, mivel tartozunk mi ezeknek a szülőknek, nagyszülőknek? A felelet egyszerű: megemlékezéssel, és ahányszor csak tudunk, helyezzünk el egy koszorút, és egy szál virágot az emlékükre” – zárta Bréda Lajos.

Az ünnepségről részletesen a https://maszol.ro/belfold/Bekeben-el-es-egyutt-unnepel-a-ket-nemzet-Varsolcon honlapon és a Szilágyság hetilapban olvashatnak.