Thu. May 30th, 2024

Balassagyarmat – Ady100

Minek a tanács, jóslat, aggodalmak?:
Gesztusaim élnek, míg meg nem halnak
S életemnek csak nézői a maiak.”

(Ady Endre: Hunn, új legenda)

A zilahi Silvania Főgimnázium küldöttsége – Faluvégi Ervin aligazgató, Faragó Erzsébet német szakos tanár, Szabó Katalin magyartanár, valamint a versmondők: Futó Friderika (XII. H), Kiss Rebeka (X. H) és Seres Dorka- Eszter (IX. H) – 2019. január 17-19. között részt vett a 29. alkalommal megszervezett Madách- Mikszáth vers- és prózamondó vetélkedőn Balassagyarmaton.

Testvériskolánk, a balassagyarmati Mikszáth Kálmán Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola lelkes szervezőinek munkája következtében megvalósult kulturális ünnepen 25 versenyző (ők Felvidékről, Erdélyből és Magyarország területéről érkeztek) lépett színpadra. A kiírás szerint a vállalkozó diákoknak egy szabadon választott szépirodalmi alkotást és egy Ady-verset kellett előkészíteni. A kötelezően választott alkotások által a száz évvel korábban, 1919. január 27-én elhunyt költő szellemi hagyatékának élő volta mutatkozott meg.

A hitelesen megszólaltatott gondolatokat, a versenyzőket háromtagú zsűri értékelte: Kiss László – a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke, zsűrielnök, Kun Ferenc – a Rákóczi Szövetségtől és a felvidéki születésű Illés Ivett, aki egykoron e versenyen mutatkozott be. A zsűri döntése alapján Futó Friderika első díjban részesült és a legszebben magyarul beszélőnek járó különdíjat is megkapta.

A vers- és prózamondó vetélkedő mellett a szervezők képzőművészeti pályázatot is hirdettek. A jelentkezőknek egy általuk választott Ady-vers értelmezését kellett elkészíteni (fotó, grafika vagy festmény formájában). Iskolánkból hárman küldtek be pályamunkát: Juhos Júlia (XI. B), Szabó Zsolt (IX. H), Kapitán Zoltán (XII. H). A szervezők által megbízott zsűri Juhos Júliának ítélte az első díjat.

A vetélkedő színvonala, a szervezők vendégszeretete, a régi ismerősökkel való találkozás és a kapcsolatteremtés új lehetőségei határozták meg balassagyarmati tartózkodásunk. Mindezek megerősítik bennem azt a gondolatot, hogy fontosak a kulturális és az interperszonális kapcsolatok ápolása.

Szabó Katalin

Juhos Júlia pályamunkája, XI. B, Silvania Főgimnázium