Tue. Apr 23rd, 2024

Azért dolgozunk, hogy a vadkárokért a hatóságok feleljenek, ne a gazdák

Hatékonyabb beavatkozást, gyorsabb kártérítést és hatósági felelősségvállalást a vadkárok esetén – ezt írja elő, RMDSZ-es javaslatra, a vadászati törvény módosítása, amelyet ma fogadott el a szenátus. A parlament felsőháza egy sürgősségi kormányrendelet jóváhagyását tárgyalta újra, egy alkotmánybírósági döntést követően.

Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője elmondta: ezentúl, a vadásztársaságok feladata lesz a vadkárok megelőzése, nem a mezőgazdászoké: „Erdélyben 75 ezer magyar ember gazdálkodik, az RMDSZ kiáll mellettük. Mi azért dolgozunk, hogy a papírmunka csökkenjen, ne a terület alapú támogatás, azért dolgozunk, hogy a vadkárokért a hatóságok feleljenek, ne a gazdák”.

Tánczos Barna, a felsőház mezőgazdasági bizottságának alelnöke elmondta: sürgős megoldásokra van szükség a székelyföldi medvevész kapcsán, az alkotmánybírósági óvás késleltette ezeket a megoldásokat.
A Hargita megyei szenátor tájékoztatott: gyorsabb kárfelmérést és kártérítést ír elő a törvény. A módosítások, amelyek RMDSZ-es javaslatra kerültek a tervezet szövegébe azt írják elő, hogy a megyei önkormányzatok kifizethetik a gazdáknak a kártérítést, majd az összeget utólagosan visszakapják egy, a minisztériummal kötött szerződés értelmében. „Így az érintettek sokkal hamarabb megkapják a kártérítést, hiszen a kártérítés kevesebb bürokráciával járt majd a gazdák számára, ha a helyi vadkárokat megoldhatja a megyei önkormányzat és nem kell a központi hatóságokra várni ” – mondta el a mezőgazdasági szakpolitikus.

Ugyanígy járhatnak el a megyei önkormányzatok – tette hozzá Tánczos Barna – egy sürgősségi kilövési vagy vadáthelyezési engedély esetében is: a járulékos költségeket a hatékonyság érdekében előfinanszírozhatja.
Emberi sérülésért vagy halálesetért felelősséget vállal az állam: az RMDSZ javaslatára az állam téríti a nagyvadak által okozott sérülések után bekövetkezett esetleges korházi költségeket, valamint azokra a napokra is fizetést kap a sebesült, amelyeken a serülés miatt nem tudott dolgozni. Ha munkanélküli, akkor a minimálbér alapján számolják ki a juttatását – hangsúlyozta Tánczos Barna.

A törvény kárpótlást ír elő azokra a szörnyű esetekre is, amikor halálesettel jár a nagyvadak támadása: a családtagoknak minden hónapban biztosítják az elhunyt személy fizetését, ha pedig nem dolgozott, akkor a minimálbér értékét mindaddig, amíg az elhunyt elérte volna nyugdíjas kort.
A tervezet esetében a képviselőház hozza a végső döntést.