Mon. Oct 2nd, 2023

Az úszó hulladékot összegyűjtő rendszereket helyezünk el a román-magyar határ mentén levő folyókon

A környezetvédelmi minisztérium olyan rendszereket szándékozik telepíteni az ország nyugati részének folyóira, amelyek összegyűjtik a Magyarországra tartó úszó hulladékot a vizekből – jelentette ki hétfőn tartott sajtótájékoztatóján Tánczos Barna szakminiszter.

Az elkövetkező hónapokban döntik el, hogy mely pontokon helyezik ki és üzemelik be ezeket a rendszereket, de az biztos, hogy 12 ilyen pont lesz a határ mentén. Az idén kiírják a versenytárgyalást a megvalósíthatósági tanulmányok elvégzésére, és a minisztérium finanszírozni fogja ezek megépítését – mondta Tánczos, hangsúlyozva, hogy óriási mennyiségű úszó hulladék jutott már át Romániából Magyarország területére, és tavasszal ígéretet tett a magyar hatóságoknak a probléma megoldására.

A miniszter megemlítette, hogy a holland nagykövetség támogatásával már helyeztek el a folyókon ilyen hulladék-kollektorokat, amelyek sikeresen működnek.

A sajtótájékoztatót követően Tánczos részt vett a Körösök Vízügyi Igazgatósága által a Nagyváradot átszelő Sebes-Körös partján végzett tereprendezési munkálatok átadásán, amelyek nyomán a folyóparton szabadidő eltöltésére alkalmas övezetet alakíthat ki a városháza, a város pedig védett lesz az esetleges áradásoktól. A munkálatokat több mint 15,4 millió lejjel finanszírozta a szaktárca.

Pásztor Sándor, a Körösök Vízügyi Igazgatóságának ügyvivő igazgatója elmondta, a munkálat a Sebes-Körös partvonalának szabályozására és korszerűsítésére irányuló projekt része, és ez az utolsó szakasz, amelyet használatba adnak.

Tánczos gratulált a vízügyi igazgatóságnak a munkálathoz, és ahhoz, hogy megtartotta a part menti zöldövezetet.